Nove cijene cigareta ljute potrošače

Menprom

Odlukom o utvrđivanju definirano je da se na cigarete plaća proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta te posebna trošarina u iznosu od 45 KM za 1.000 komada.

Reha Centar

Novo poskupljenje cigareta naljutilo je nikotinske ovisnike, tvrde prodavači na trafikama širom BiH. Naglašavaju i da je promet u posljednja dva dana oslabio, ali da, zbog nezadovoljstva pojedinaca, dolazi i do konflikta.

”Ne sanjate kako su ljudi raspoloženi za svađu kada kupuju cigarete i duhan. Jedan čovjek mi je došao i pitao me da li me stid da povećavam cijenu cigareta. Uz svu moju volju da mu objasnim da nisam krivac, nastavio je vikati i optuživati me. Toliko su nervozni da pričaju i svađaju se, čak i sami sa sobom, nerijetko postaju i agresivni kada izdvajaju novac za cigarete”, kaže Ševala Hasanović, prodavačica na jednoj od sarajevskih trafika.

Mnogi, navodi Avaz, smatraju da nije u redu da ovako skupo plaćaju svoj užitak nikotina.

”Trošarine koje su uvedene posljednje tri godine pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz. Ako u jednoj obitelji dvoje ili troje kupuje po jednu ili dvije kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM. Moj novčanik, a vjerujem i većine bh. građana, to ne može izdržati. Žao mi je izdvojiti toliko novca”, kaže Sejo Vehabović.

Napravili uštede

U banjalučkim trafikama ističu da nove cijene cigareta nisu značajno utjecale na potražnju. Banjalučani su se očigledno unaprijed pripremili za nove cjenovnike pa su uštede napravili na drugim stavkama.

”Prvog radnog dana, kako imamo nove cijene cigareta, potražnja za njima se nije ni smanjila niti povećala. Mislim da je s cigaretama, kao i s gorivom. Mnogi kažu, uzimam za 20 KM, a količinski koliko dobijem”, kazala je radnica na trafici Radmila Perišić.

”Davidoff” ostaje četiri KM

”Davidoff” će se i u ovoj godini prodavati po četiri marke, potvrdio je Kemal Jakić, direktor “Imperial Tobaccoa BH”, za “Avaz”. On je dodao da će njegova kompanija zadržati i cijene cigareta “West” i “Boss slims” od 3,20, dok će ”Imperial classic” i dalje prodavati po cijeni od 2,90 KM.

”Uložili smo maksimalne napore da odgodimo neizbježno poskupljenje i zadržimo cijene većine naših proizvoda”, dodao je Jakić.(bljesak/avaz/aktuelno)

Komentari

Komentara