Nova hidžretska godina: Centralna džematska svečanost u džematu Tušanj

Spread the love
Rental Travel

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 10. septembra, poslije akšam-namaza.

Reha Centar

Centralna džematska svečanost povodom Nove hidžretske 1440. godine, za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održati će se u ponedjeljak, 10. septembra u tuzlanskom džematu Tušanj. Svečanost će biti upriličena poslije akšam namaza (19,12 sati).

Tokom svečanosti biti će izveden prigodan program, a vaz-i-nasihat će kazivati Idriz-ef. Memić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau a.s.

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik a.s. napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara