Nominacije filmske akademije za nagradu Oskar

Rental Travel

Američka filmska akademija danas će objaviti nominacije za nagradu Oskar koja se dodeljuje u 24 kategorije.Oskari će biti dodijeljeni 28. februara. Ova priznanja najprestižnije su filmske nagrade na svijetu, pa se sa velikim nestrpljenjem očekuju rezultati glasanja članova Akademije.

Reha Centar

Očekuje se da će u kategoriji za najbolji film ući ostvarenja “Spotlight” (Pod lupom) Toma Makartija o skandalu pedofilije među sveštenicima, “The Revenant” (Povratnik) meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom DiKaprijom u glavnoj ulozi, kao i “The Martian” (Marsovac), britanskog reditelja Ridlija Skota s Metom Dejmonon.

Među nominovanim filmovima mogao bi se naći i ostvarenje Džoržda Milera, četvrti dio “Pobesnelog Maksa”, “Mad Max: Fury Road”. Analitičari su ocijenili da bi Oskara za najbolju režiju mogao da ode u ruke Makartija ili Milera.

Ukoliko bi Injaritu osvojio Oskara u toj kategoriji, bio bi treći reditelj sa uzastopnom nagradom za najbolju režiju, pošto je prošle godine nagrađen za film “Čovjek ptica”. Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

Američki mediji su naveli da ne treba zanemariti Britanca Ridlija Skota (78), koji s kultnim filmovima poput “Osmog putnika” (1979), “Blejda Ranera” (1982), “Telme i Luiz” (1991) i “Gladijatora”, nije nikada osvojio Oskara za režiju.

Za najbolju mušku ulogu, mnogi očekuju da će biti nagrađen DiKaprio, koji u vesternu “Povratnik” glumi Hjua Glasa. Favorit za najbolju žensku ulogu mogla bi da bude Bri Larson za film “Room” (Soba).

Biće objavljeno po 5 nominovanih u svim kategorijama, te 8 nominovanih za najbolji film.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara