Noćno testiranje u povodu Dana borbe protiv AIDS-a

Menprom

Povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa  Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla radit će 24 sata. U Savjetovalištu će biti organizovano i noćno savjetovanje i testiranje na HIV. Akcija je dio javne kampanje za podizanje svijesti o ličnoj odgovornosti i motivacije javnosti za prevazilaženje predrasuda i stigme kada je u pitanju testiranje na HIV.

Reha Centar

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla organizovat će i stručna predavanja. Na temu “Novo u HIV/AIDS” govorit će dr. Rahima Jahić, a temu “Uloga medicinske sestre u njezi HIV oboljelog” prezentovat će medicinska sestra Fata Jovičić.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru, s ciljem da se različitim aktivnostima i medijskim događajima podigne svjesnost javnosti o HIV/AIDS-u, kao i solidarnost prema oboljelima. Globalna kampanja borbe protiv HIV/AIDS-a od 2011. do 2015. godine označena  je ciljem “AIDS Free”, odnosno kako doći do nule novozaraženih HIV-om, nule smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om, te nule diskriminacije prema osobama inficiranim HIV-om.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: