Njemačka očekuje da će novi sporazum s MMF-om pomoći najsiromašnijim zemljama

Spread the love
Menprom

Njemačka očekuje da će svjetski finansijski lideri ove sedmice podržati novu alokaciju Međunarodnog monetarnog fonda za posebna prava vučenja (SDR) od 650 milijardi dolara kako bi se pomoglo siromašnim zemljama da se izbore s pandemijom i ekonomskim posljedicama.

Reha Centar

– To je razumna brojka – rekao je visoki zvaničnik njemačkog ministarstva finansija uoči virtualnih proljetnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, prenosi Reuters.

Budući da je nova američka administracija podržala taj potez, među članovima MMF-a sada postoji sporazum o jačanju rezervi Fonda za hitne slučajeve, a sporazum ove sedmice otvorit će put svježem novcu koji će biti dostupan od augusta, rekao je taj zvaničnik.

Ova sredstva će koristiti zemlje koje se najviše pogođene pandemijom jer će otprilike 42 posto novih sredstava otići u najsiromašnije zemlje svijeta, dodao je zvaničnik.

Stope vakcinacije i ekonomski razvoj razlikuju se širom svijeta zbog čega je odlučeno da rezerve MMF-a za hitne slučajeve smanje jaz u oporavku od pandemije između bogatih i siromašnih zemalja.

Fena

Komentari

Komentara