Nikšić: Nikakvih izdaja interesa države BiH ne može biti niti to od nas ko traži

Rental Travel

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka grupacije stranaka kolokvijalno nazvanih ‘osmorka’, potvrdio je novinaraima da je za petak, na Dan državnosti BiH, planirano da s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH ‘osmorka’ potpiše sporazum o načelima i principima konstituiranja i funkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini za mandatni period 2022-2026. godina.

Reha Centar

Na novinarsko pitanje od kojih principa neće odustati SDP u budućoj koaliciji, Nikšić odgovara da je to princip države BiH i dodajeo: „Vrlo smo opredijeljeni da uradimo kvalitetan program nakon ovog okvirnog sporazuma“.

Upitan za buduće partnerstvo, lider SDP-a ističe da građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da nikakvih izdaja interesa države BiH ne može biti „niti to ko od nas traži“.

Nikšić se nada, kazao je također, da će građani Bosne i Hercegovine osjetiti promjenu vlasti u pozitivnom smislu.

U okvirnom dokumentu, usuglašenom danas na nivou  ‘osmorke’, naglašene su tri oblasti u budućem djelovanju  – euroatlantske integracije BiH, socijalno-ekonomske reforme i vladavina prava  odnosno pravna država, podsjetio je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, također jedan od učesnika sastanka ‘osmorke’, izjavio je da ova vrsta dogovora nije viđena dosad  u Bosni i Hercegovini, što on cijeni kao ‘pojavljivanje svjetla u tunelu’ i pričom koja ne počiva na konfliktima.

Konaković naglašava spremnost za rad u interesu građana BiH i najavljeno potpisivanje sporazuma naziva narednim korakom kad „ozbiljni ljudi potpišu ozbiljni dokument i najave reforme“.

Lider Naše stranke Edin Forto, nakon sastanak ‘osmorke’ ističe da se radi o formiranju programske koalicije i kao aktuleni ptemijer Kantona Sarajevo, da je ponosan ‘što je “programsko djelovanje sada stavljeno u ostatak Bosne i Hercegovine, što su sve stranke ‘trojke’ obećavale u predizbornoj kampanji te sada radimo na tome”.

Partneri, stranke okupljene oko HDZ-a, žele programsku koaliciju, rekao je Forto i izrazio zadovoljstvo što će nastati programski dokument u kojem će pisati za šta jedna vlada treba da se bori, odnosno šta da ispuni u njenom mandatu, a da će javnost i građani to pratiti.

Kad je riječ o današnjem sastanku Nermina Nikšića te lidera Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, Nikšić nije želio navoditi detalje, dok su drugi učesnici sastanka ‘osmorke’ kazali ranije tokom dana da su trojica navedenih lidera pričali o izboru člana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

Fena

Komentari

Komentara