Nikola Kojo: Sve manje uživam u onome što radim

Rental Travel

Na drugoj „Kafi sa poznatim“, na 3. Tuzla Film Festivalu – južnoslavenskog filma,  predstavnici medija su se družili sa Nikolom Kojom. Regionalna filmska zvijezda već drugu godinu je dio priče o Tuzla Film Festivalu, a ove je i u ulozi člana žirija u kategoriji dugometražni igrani film.

Reha Centar

-Festival je sve bolji i bolji, bolja je i organizacija i drago mi je da sam ponovo ovdje. Od filmova koji su u konkurenciji za nagradu, ranije sam pogledao film „Montevideo, vidimo se“, a ostale ću pogledati tokom festivala, tako da je rano govoriti o favoritima. Drago mi je da se radi o izboru zaista kvalitetnih filmova – istakao je Kojo.

Govoreći o svojim prvim koracima u svijetu glume, u koji je ušao još kao dječak, otkrio je da je na film došao slučajno, tako što je „pogriješio vrata“.

-Pošao sam na probu hora u Radio Beograd i ušao na probu dramske sekcije kod pokojnog Bate Miladinovića. Spletom okolnosti sam ostao u toj dramskoj grupi i imao sreću da me kao dijete odaberu za televizijski, pa igrani film i neke pozorišne predstave, sve do fakulteta gdje su me primili iz treći puta.

Kao dječaka-glumca publika ga pamti iz filmova „Rad na određeno vrijeme“ i „Žikina dinastija“. Kaže da se u to vrijeme stidio uloga tadađnjim u komercijalnim filmovima.

-Čak sa, malo i „poglumljivao“, radio malo ispod nivoa. Ali to je danak mladosti i neiskustva, jer sam kasnije shvatio da i kad igraš u nečemu što je uslovno rečeno komercijalno, treba dati sve od sebe, zbog cjeline koja je uvijek najbitnija.

Kojo je glumio u skoro svim filmovima Srđana Dragojevića, kao što su „Lepa sela, lepo gore“, „Rane“, „Mi nismo anđeli“, „Parada“…, a jedan od razaloga za stalnu saradnju je i poznanstvo sa slavnim režiserom još od studentskih dana. Upravo uloga Nikole u Dragojevićevom filmu „Mi nismo anđeli“ je uveliko odredila njegovu karijeru. Kada je snimao „Anđele“ nije očekivao tako veliki uspjeh filma.

-Znao sam da će to biti dobra komedija, ali da će imati tako dugačak život i da će biti kultni film, zaista nisam mogao pretpostaviti.

NIKOLA KOJO

Na pitanje da odredi glumački pravac, misleći na TV serije, film ili pozorište, u kojem najviše uživa, Nikola kojo je iskreno odgovorio:

-Više ne uživam niučemu, pošto toliko dugo radim to. Šalim se, uživam u nečemu kada se iz reproduktivnosti pređe u nešto što se prepozna kao trenutak umjetnosti. Ali u ovim našim uslovima baviti se ovim poslom je postalo neisplativo. Nakon toliko godina rada strahovi su sve veći, ne postoji uljuljkanost i sigurnost u tome, jer svaki posao je novi stres. Trpi i porodica, jer evo sada dok razgovaramo osjećam grižnju savjesti što sam sada ovdje sa vama, a negledam odrastanje svoje tri kćerke, jer na kraju zbog toga živimo – istako je Nikola Kojo.

Na „Kafu sa poznatim“ na 3. TFF-u sutra (subota – 13.09) 11.00 sati u Hotelu Tuzla doći će Branka Bešević Gajić režiserka i scenaristkinja dokumentarnog filma „Lauš“ priči o zlom vremenu 90-tih koja prati život glumca Žarka Lauševića i njegovu uspješnu karijeru, a koju je prekinula tragedija 1993. godine.
aktuelno.ba

Komentari

Komentara