Ni nakon dvije godine sistem daljinskog grijanja u Bukinju nije profuncionisao

Na nedavno održanoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla o zagađenju zraka, a koji iznimno utiče na zdravlje stanovništva ovog grada bilo je govora i o širenju mreže daljinskog grijanja kao važnog segmenta u smanjenju zagađenja.

Kao jedan od primjera gdje je primarni vod urađen navedena je MZ Bukinje za što je  potrošeno oko 3.200.000,00 KM od čega je za naselje Kolona izdvojeno oko 1.500.000,00 KM, a za Divkoviće 1.700.000,00 KM. Stanovnici ovih naselja (koja broje oko 200 individualnih stambenih objekata) bili su iznimno sretni da bi nakon pedeset godina gledanje u dimnjake TE Tuzla konačno mogli imati i neke koristi. No, sreći je ubrzo došao kraj jer već dvije godine jedino što gledaju jeste uništavanje imovine koja je plaćena novcima stanovnika ovog grada u iznosu od 3.200.000,00 KM.

Prvi razlog razočarenja jeste što se u šahtovima u kojima je instalirana skupa oprema neophodna za funkcionisanje daljinskog  grijanja nalazi voda koja već dvije godine uništava opremu.

Prema informacijama onih koji se razumiju u ovu oblast ta oprema je uništena i potrebno je instalirati novu, dakle potrebno je izdvojiti naknadno još stotine hiljada KM da bi sistem profunkcionisao!!! Razlog takvom stanju jeste što je neko „zaboravio“ napraviti odvode iz šahtova!!!

Pitamo gradske vlasti zašto su dopustili ovako bahato uništavanje imovine. Zašto je nadzorni organ primio radove od izvođača, a da iz šahtova nije napravljen odvod za vodu. Pa najobičnijem čovjeku, laiku je jasno da se mora napraviti odvod jer se šahtovi nalaze u zemlji!!! Tako bahato i neodgovorno ponašanje naspram javnog novca je neshvatljivo običnom čovjeku i vrijeđa zdrav razum.

Drugi razlog je cijena eventualnog priključka(ako se ikad stvore uslovi), a koja se opet može čuti samo u neformalnim razgovorima. Od stanovnika Bukinja koji su platili visoku cijenu proizvodnje električne energije, a na osnovu koje se danas zarađuje na stotine miliona KM, očekuje se da plate od 10.000,00 KM pa naviše za eventualno priključenje (koje je i više nego upitno zbog gore navedenih razlog).

Dakle oni čija je zemlja uništena najprije radom rudnika Bukinja, izgradnjom šljačišta koja su ekološka bomba, čije stanovništvo umire u prosjeku od 55 godina zbog malignih oboljenja, traži se nevjerovatno velika suma novaca za priključak na sistem daljinskog grijanja. Da je imalo zdravog razuma u gradskoj upravi danas bi imali poticajne mjere za priključenje na daljinsko grijanje kao značajnu ekološku mjeru za sve stanovnike ovog grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nažalost  umjesto zdravorazumskih rješenja danas vlada nakaradno postavljen sistem vrijednosti, nepostojanje strateškog razmišljanja, nizak nivo znanja onih koji upravljaju, bahat odnos naspram javnog novca.

Gradska vlast obećava nove investicije u širenje mreže daljinskog  grijanja, a istovremeno  nije sposobna  pustiti u rad ni ono što je izgrađeno, već je ostavljeno da propada i na takav način upropaštava višemilionsku investiciju.

Zbog takvog odnosa danas stanovnici MZ Bukinje gledaju u dimnjake koji mnogima donose blagodeti, a nama kao znak zahvalnosti i trajna vrijednost ostaje šljaka, pepeo, kancerogene čestice koje uništavaju naše zdravlje i živote.

I nakon ovog našeg apela i upozorenja svjesni smo da se ništa neće promijeniti jer su kod nas u Tuzli ovakve stvari normalne, ali nemamo pravo ni šutiti jer je šutnja znak odobravanja i odgovora onima koji takvu klimu stvaraju već 20-tak godina.

Mještani MZ Bukinja

aktuelno.ba

 

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: