Nezavisno društvo Rudnici „Kreka“ obilježio Dan rudara

Spread the love
Menprom

Prigodnom svečanom sjednicom koja je održana u BKC-u Tuzla Nezavisno društvo Rudnici „Kreka“ obilježio je Dan rudara.  Ovom prilikom je naglašeno da Rudnik  ima višemilionska dugovanja prema državi i dobavljačima zbog čega se nalazi u nezavidnoj situaciji. Izlazak iz teškog stanja menadžnent rudnika vidi u pomoći Vlade Federacije, dok iz Elektroprivrede BiH očekuju da rudnici svoja dugovanja izmire povećanjem proizvodnje.

Reha Centar

I ove godine obilježavanje Dana rudara u sjeni je teškog stanja u kojem se nalazi Nezavisno društvo Rudnici „Kreka“ u Tuzli. Generalni direktor Osman Bleković na Svečanoj sjednici koja je organizovana povodom ovog za rudare značajnog datuma, naglasio je da očekuje pomoć viših instanci.

” Od Vlade Federacije i vladajućeg društva, jer ove dugove koji su stvoreni nemoguće je da Kreka sama sanira. To je iznos od preko 200 miliona KM”, izjavio je Osman Bleković, v.d. generalnog direktora Nezavisnog društva Rudnika „Kreka“  Tuzla.
Kreka će ovu godinu završiti sa smanjenjim gubitkom za oko 45% u odnosu na prošlu godinu. Da bi pozitivno poslovao i vraćao nagomilani dug  od ovog rudnika se očekuje povećanje proizvodnje od 250 do 300 000 tona.
“Sve obaveze rudnika i tekuće i prošle se moraju nadoknaditi  iz veće proizvodnje uglja, ali više nije vrijeme u kojem možemo povećati cijenu uglja jer je ona na tržištu niska. Mi moramo na tome raditi  da rudnici izmire svoje obaveze. Da dođe do smanjenja cijene uglja kako bi mogli opstati na tržištu energije”, kazao je Bajazit Jašarević, direktor JP EP  BiH.

Nagomilane probleme ne mogu riješiti uprave Elektroprivrede i Kreke, kažu u Sindikatu ovog rudnika. Rade kažu u vrlo složenim uslovima, ali nepouzdana i dotrajala oprema nije ugrozila ostvarivanje proizvodnih rezultata.

“Za narednu godinu su planirani ambiciozni planovi. Međutim, sa ovakvim radilištima i nedostatkom svježe radne snage i sa opremom koju imamo  to je upitno i uz najveće napore i želju rudara da ih istinski ostvare”, izjavio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata ND Rudnici „Kreka“ Tuzla.

Na sjednici su dodijeljena prizanja trojici rudara, kao i  grupi rudara Rudnika „Šikulje“ za završen projekat izmiještanja Šikuljačke rijeke.

U prva tri mjeseca naredne godine bit će urađen plan restrukturiranja rudnika na osnovu kojeg će se znati koliko kojem rudniku treba ljudi za proizvodnju koji mogu obezbijediti pozitivno poslovanje , vraćanje dugovanja poslovanje i smanjenje cijen e uglja, rečeno je na Svečanoj sjednici kojom je Nezavisno društvo Rudnici „Kreka“ obilježilo Dan rudara.

RTVTK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara