Nezavisni blok TK: Nova esencijalna lista lijekova u TK nije usaglašena sa novim naučnim dostignućima i strukom

Rental Travel

Nezavisni blok Tuzlanskog kantona održao je press konferenciju za medije na kojoj su javnost upoznali sa problemima u ostvarivanju prava pacijenta za lijekove sa esencijalne liste kao i nepravilnosti zbog zabrane propisivanja određenih lijekova relevantnim stručnjacima sa područja Tuzlanskog kantona. Na konferenciji za medije govorili su eksperti iz medicinskih i ekonomskih oblasti za prevazilaženje ovoga problema: Prof. dr. med. sci. Mithad Hajder, Endokrinolog-dijabetolog, Dr. Mirsad Selimović, specijalista Interne medicine-poslanik u Skupštini TK-a, Mr. sci. Admir Čavalić, prof., ekonomski analitičar i koordinator Nezavisnog bloka TK te Prof.dr. Amra Bratovčić, koordinator za Grad Tuzla.

Reha Centar

Nakon press konferencije izdato je i saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Usvajanjem esencijalne liste lijekova za Tuzlanski kanton još davne 2015. godine postavljeni su “navodno” doktrinarni pristupi za propisivanje određenih vrsta lijekova i to od članova komisije Ministarstva zdravstva, koji nisu bili relevantni za donošenje smjernica određenih oblasti medicine. Shodno navedenom, morali su biti ispunjeni određeni uslovi od strane pacijenta u smislu pojave loših simptoma ili pogoršanja opšteg stanja da bi imali priliku dobiti lijek novije generacije sa manjim neželjenim efektima po pacijenta a sve to samo radi nečije odluke (u ovome slučaju ministra zdravstva TK-a).

Da bi stvar bila još više složenija, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona je zabranio propisivanje određenih vrsta lijekova većini specijalista koji zakonski ostvaruju pravo na to, dodjeljujući istovremeno pravo samo malom broju subspecijalista da mogu propisati odgovarajuće lijekove i to samo u stanjima pogoršanja opšteg stanja pacijenta što je protivno svim svjetskim smjernicama. To je u sukobu i sa osnovnim ljudskim i zakonskim pravima kako za pacijenata tako i ljekara-specijalistu koji mora djelovati u skladu sa svojim najboljim znanjem i propisivati najbolju vrstu lijeka za pacijente u datom momentu.

Rezultati ovakvih odluka doveli su do toga da unazad tri godine imamo svakodnevno nepotrebne gužve u prijemnim ambulantama UKC Tuzla samo radi davanja mišljenja i preporuka određenih subspecijalista za potrebni lijek pacijentu što je mogao uraditi svaki specijalista Doma zdravlja. Pritom su najviše problema imali pacijenti kojima je potrebno uključiti inzulin jer je nametnuto da svaki takav pacijent mora prije toga biti smješten u bolnicu radi ostvarivanja prava na inzulin što je protivno svim profesionalnim smjernicama. Sa druge strane bolnički kapaciteti nisu u stanju primiti toliki broj pacijenta i takvi su pacijenti uglavnom svakodnevno vraćani svojim kućama sa velikim rizicima na čekanje da dobiju lijek koji im znači život.  U skupinu najugroženijih pacijenata spadaju i pacijenti koji se liječe od kardiovaskularnih bolesti, gastroenteroloških i neuroloških oboljenja sa istim ili sličnim poteškoćama oko ostvarivanja prava na lijekove.

Zahvaljujući inicijativama od poslanika u Skupštini TK-a dr. Mirsada Selimovića u više navrata ovaj problem je aktualiziran i tražena je ispravka uočenih nepravilnosti. Tek nakon tri godine ustrajnosti na rješavanju ovoga problema dolazi do podizanja stanja svijesti i djelimičnog uvažavanja navedenih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva TK-a koji se počinju rješavati u cilju zadovoljstva kako pacijenata tako i ljekara-specijalista.

Posljednje usvajanje esencijalne liste od strane Vlade TK-a donijelo je značajno uvažavanje primjedbi koje su iznešene do tada ali je i dalje izostao profesionalni pristup kako u donošenju doktrinarnih smjernica tako i u zadržavanju ranijih standarda za liječenje pacijenata a koji su prevaziđeni novim naučnim dostignućima i uputama te nisu uvršteni u nove pristupe liječenja zbog nepoznavanja istih. To se prvenstveno odnosi na indikacije za određena oboljenja, dužinu potrebne terapije kao i ovlaštenja određenim specijalistima ili subspecijalistima za propisivanje lijekova.

Sve gore navedeno uticalo je i na potrošnju budžeta ZZO kako za pružanje daleko većeg broja nepotrebnih usluga tako i troškove esencijalne liste koji su unazad tri godine povećani za oko osam miliona KM, dok je broj stanovnika TK-a je manji za oko 25.000 što je potpuni disbalans u sistemu.

Press služba Nezavisnog bloka Tuzlanskog kantona

M.T.

 

 

Komentari

Komentara