Nevjerovatno otkriće arheologa: Pronađeni alati koje nisu izradile ljudske ruke

Menprom

Prema fascinantnom izvješću Collina Barrasa s BBC-a, arheolozi su u Africi, Južnoj Americi i SI Aziji otkrili grubo izrađene alate od kamena koje su prije nekoliko tisuća godina, otprilike u vrijeme izgradnje egipatskih piramida, izradile neke nevješte ruke – ali ne ljudske, pa se pretpostavlja da se radi o čimpanzama ili nekim drugim primatima. Otkriće je dovelo do iznenađujućeg zaključka:

Reha Centar

‘Alati su grubi, sirovi i ne mogu se mjeriti s ljepotom i pravilnošću izrade drevnih ljudskih kamenih sjekira, ali to i nije važno. Važno je da su ti primati razvili kulturu u kojoj je uobičajena upotreba kamenih alata. To zapravo znači da su ušli u kameno doba.’

Za usporedbu, vještine kojima su ljudi baratali u kamenom dobu (a ne zaboravimo da se radi o razdoblju od 2,5 milijuna godina) su, osim izrade kamenih alata, još i kontroliranje vatre, pripitomljavanje pasa, izrađivanje lončarije i izrada i vožnja kanuom.

Iako čimpanze još ni izdaleka nisu ovladale svim ovim vještinama, čini se da su na dobrom putu i da su nam sličnije nego smo pretpostavljali. Uostalom, tko zna što se sve može dogoditi za nekoliko tisuća godina.

Stoga je pravi trenutak da preispitamo kako se odnosimo prema našim prvim rođacima. Mnoge zemlje, poput Novog Zelanda i Velike Britanije, zabranile su eksperimente na čimpanzama i drugim primatima, a neke druge, poput Španjolske, otišle su tako daleko da su im dala i neka (ograničena) ljudska prava.

Iako svijet još nije spreman napraviti tako veliki korak, što više empatije i pažnje pokažemo čimpanzama i drugim primatima, tim bolje.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara