Neutemeljena je tvrdnja ministra Gadže da premijer Gutić opstruira normalan rad MUP-a

Menprom

U vezi sa neutemeljenim izjavama ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Alena Gadže, oštro demantujemo i odbacujemo Ministrove tvrdnje da Premijer vrši „zaštitu kriminalnog sistema koji godinama drži pod kontrolom institucije TK-a“, te pozivamo ministra Gadžu da ove neutemeljene tvrdnje potkrijepi konkretnim dokazima.

Reha Centar

Javnosti Tuzlanskog kantona je opšte poznat stav premijera Gutića kada je u pitanju borba protiv organizovanog oblika kriminala, što je on dokazao obavljajući dužnost Ministra unutrašnjih poslova u mandatu 2011-2012. godina, za razliku od ministra Gadže, koji je u prethodnom periodu uporedo sa službenim dužnostima ovlaštenog službenog lica u MUP-u TK, obavljao dužnosti izbacivača u poznatoj tuzlanskoj diskoteci čiji su vasnici osobe povezane sa kriminalnim strukturama.

U svom obraćanju medijima povodom jučerašnjeg hapšenja četiri službenika Ministarstva unutrašnjih poslova TK, ministar Gadžo nedvosmisleno sebi pripisuje zasluge drugih institucija.

Akcija i hapšenje policijskih službenika je rezultat rada Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona koji je trajao duže vrijeme i prije nego je ministar Alen Gadžo stupio na dužnost. Nakon tri mjeseca mandata ove Vlade, evidentni su loši rezultati rada Ministarstva unutrašnjih poslova koje Ministar pokušava prikriti prisvajajući sebi postignuća drugih institucija i koristeći podobne javne medije za lične obračune sa neistomišljenicima unutar Vlade Tuzlanskog kantona.

Ministar Gadžo konstantno putem medija populistički govori o problemima, a ustvari čini vrlo malo da te probleme rješava po propisanoj proceduri.

Neutemeljena je i tvrdnja da premijer Gutić opstruira normalan rad MUP-a odbijajući blagovremenu nabavku materijalnih sredstava koja su svakodnevno neophodna za nesmetano funkcionisanje policije i time „ugrožava sigurnost građana TK-a“. U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Ministar unurašnjih poslova je osoba koja rukovodi i odgovorna je za rad Ministarstva, a ne Premijer Tuzlanskog kantona. Ovakvim tvrdnjama ministar Gadžo pokušava opravdati svoju nesposobnost da provede procedure javnih nabavki i adekvatno utroši budžetska sredstva. Podsjećamo da je Budžet MUP-a TK u 2015. godini za 6 miliona KM veći u odnosu na izvršenje iz 2014. godine.

Ministar unutrašnjih poslova navodi i da je sadašnji premijer TK Bego Gutić, dok je obnašao funkciju Ministra unutrašnjih poslova dodjeljivao činove određenim ovlaštenim službenicima MUP-a. Ovim Gadžo manipuliše činjenicama i pokazuje elementarno nepoznavanje propisa koji tretiraju oblast unutrašnjih poslova, kojim je jasno definisano da dodjelu činova vrši Policijski komesar, a ne Ministar.

Možda se radi o želji i htjenju ministra Gadže da on samostalno izvrši određena činovanja, što je u proteklim mjesecima i pokušavao da obavi.

Sve ove, ali i ranije iznesene neutemeljene tvrdnje ministra Gadže prije svega za cilj imaju „kupovinu vremena“ i spriječavanje najavljene rekonstrukcije Vlade Tuzlanskog kantona, koja podrazumjeva smjenu nekoliko ministara koji u proteklom periodu nisu ostvarili očekivane rezultate i opravdali povjereni mandat.

Ovakvim istupima u medijima i iznošenjem neistina u javnost ministar Gadžo je pokazao da kulturološki, socijalno, politički niti intelektualno nema kapacitet za obavljanje odgovorne funkcije kao što je Ministar untrašnjih poslova.

Drugi razlog konstantnog pritisaka i medijskih napada na Premijera jesu pokušaji da se izvana utiče na unutarstranačke izbore u Stranci demokratske akcije, koja trenutno čini osovinu vlasti u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH.

PREMIJER TUZLANSKOG KANTONA

aktuelno.ba

Komentari

Komentara