Nermin Nikšić novi je predsjednik SDP-a BiH

Rental Travel

Vanredni kongres Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine održan je u Sarajevu, a stigao je i odgovor najvažnije pitanje. Zlatka Lagumdžiju na čelu stranke naslijedio je Nermin Nikšić. On je, dakle, novi predsjednik SDP-a.Izabran je sa 233 glasa u drugom krugu dok je Selim Bešlagić osvojio devet glasova manje (224).

Reha Centar

Novi predsjednik stiže u iznimno teškom trenutku nakon katastrofalnog rezultata na proteklim izborima nakon kojih je SDP proglašena najvećim gubitnikom.

Prije prvog kruga glasanja, reagirali su i iz stranačkog Foruma mladih. Aldi Halilović, generalni sekretar ovog tijela, tražio je da imena svih kandidata za Glavni odbor budu na jedinstvenom spisku, odnosno da imena jednih nisu odvojena od imena drugih kandidata.

Podsjećamo, kandidati za novog predsjednika Socijaldemokratske partije bili su Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović.

Nakon prvog kruga glasanja, za drugi su se ”kvalificirali” Nikšić i Bešlagić. Nikšiću je pripao 231 glas naspram 207 glasova koliko je osvojio Selim Bešlagić.

Preostala tri kandidata nisu imali dovoljan broj glasova pa su iz trke za novog predsjednika SDP-a otpali već u prvom krugu.
Svetozar Pudarić osvojiio je 36, Mirko Pejanović 19, te Besima Borić 15 glasova.

Nakon što su objavljeni rezultati prvog, delegati su pristupili drugom krugu glasanja u kojem su mogli birati između dva kandidata.

Više povjerenja pripalo je Nerminu Nikšiću koji će tako na funkciji naslijediti Zlatka Lagumdžiju. Bivši predsjednik stranku je vodio skoro dvije decenije.

Nikšić je rođen u Konjicu 27. decembra 1960. godine. Član SDP-a je od 1993. godine. U stranci je obavljao niz funkcija na raznim nivoima. Predsjednik je Vlade Federacije BiH od marta 2011. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: