Nemate Srebrenicu, nemate ni državu

Spread the love
Zabrinuta Mehmedović krivi međunarodnu zajednicu, Hadžiabdić kaže kako je sad sve to stvar matematike, dok efendija Peštalić ne krije razočarenje.

Reha Centar
Rental Travel

“U mome životu postoje tri datuma za koja bih voljela da se nikada nisu desila: juli 95, pa juli 2010. kada su mi ukopana dva sina i muž, i ovo jutrošnje sivo jutro (jučerašnje, op.a.), u kojem je tako realna mogućnost da će načelnik Srebrenice biti neko za koga se nije smjelo ni pomisliti da to bude”, rekla nam je u ponedjeljak vidno razočarana Hatidža Mehmedović, jedna od najpoznatijih Srebreničanki, a koja živi u Srebrenici.

Ne krije, nije ni slutila da će doživjeti onu noć od nedjelje na ponedjeljak kada su pristalice Mladena Grujičića, kandidata svih srpskih stranaka, slavile – njegov izbor za načelnika Srebrenice.

Nebriga za Podrinje

“Vrlo, vrlo sam zabrinuta, jer mi nismo otišli dalje od 90-ih, od tih granica postavljenih narodu Srebrenice. Međunarodna zajednica je najviše kriva što je dozvolila mogućnost da Bošnjacima Srebrenice bude opet ovako nesigurno ovdje”, smatra Mehmedović, a prije nje smo razgovarali sa još nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti iz tog grada koje misle da bi Durakovićev poraz bio rezultat nebrige za narod Podrinja.

Svi su zamolili da ne navodimo njihova imena. Malo kasnije se oglasio i sam Grujičić, koji je, prema dosad utvrđenim rezultatima, osvojio 3.334 glasa (67,96 posto), u odnosu na nezavisnog kandidata Durakovića, iza kojeg su stale probosanske stranke i koji je dobio 1.558 (31,76 posto) glasova. Grujičić se ogradio od orgijanja njegovih glasača, obećavajući da će se boriti za prosperitetnu Srebrenicu, u kojoj će biti mjesta za sve.

“Vezano za Srebrenicu, očekujemo da izbrojimo 1.703 glasa koja će biti brojana u Glavnom centru za brojanje u odsutnosti nakon što dođe materijal sa terena i očekujemo da izbrojimo 1.598 glasova koji su trebali stići putem pošte. To su registrirani birači kojima su upućeni glasački listići. Ovi glasovi će se, naravno, dijeliti između kandidata kako kome pripadaju, tako da je sad sve stvar matematike”, kaže jučer članica CIK-a Irena Hadžiabdić.


Prijetnje na sve strane

Dosad je prebrojano 21 biračko mjesto za načelnika ili 77,78 posto, a važećih listića je 96,66 posto. Aktuelni načelnik Duraković još ne gubi nadu: “I građani znaju da se stvari mogu mijenjati, sačekaćemo još”, rekao je Duraković za N1, najavivši, ipak, da će u slučaju poraza prozvati sve koji su tome doprinijeli.

U trci za odbornike, SNSD je, prema dosad prebrojanom, dobio najviše glasova, 1.585 (30,11 posto), a slijede SDA, SBB, SBiH s 1.275 (24,22 posto), pa SDS – 14,51 posto, DNS – 8,70, a SDP je dobio 6,38 posto glasova. Predsjednik ove stranke Hakija Meholjić misli da nije dobra situacija za probosanske snage: “SDA ima šest Srba kandidata, evo, upravo sada je jedan sa mnom koji je dobio brojne prijetnje”, tvrdi Meholjić, a Damir ef. Peštalić, glavni imam u Srebrenici, ne krijući razočarenje, ističe da neće ni da razmišlja o tome “da i među Bošnjacima ima onih koji ne shvataju da, nemate li Srebrenicu, nemate ni državu”.

(Edina Kamenica,Oslobođenje/) – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: