Nekoliko stotina građana učestvovalo u akciji „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“

Spread the love
Rental Travel

Četvrta po redu terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazivom „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ održana je 9. maja na području Grada Tuzle, ali i većine drugih općina i gradova u Bosni i Hercegovini.

Reha Centar

Park „Slana Banja“ i izletište „Ilinčica“ bile su glavne lokacije koje su volonteri čistili ove, kao i prethodnih godina. Također, akcija je ove godine po prvi put realizovana i u rubnim mjesnim zajednicama, i to : Dobrnja, Gornja Obodnica, Donja Obodnica, Lipnica i Solina. Prema procjenama organizacionog odbora u ovogodišnjoj akciji učestvovalo je 389 volontera koji su prikupili 11 tona otpada.

PLANETA PLANETA

„Ovogodišnjoj akciji prisustvovao je manji broj volontera nego prethodnih godina. Najveći razlog tome jeste i smanjena potreba za čišćenjem na navedenim lokacijama nego lani, što oslikava povećan nivo svjesti stanovništva o problematici ilegalnog deponovanja otpada“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Prisutnima se na okupljanju obratio i gradonačelnik Tuzle, gdin. Jasmin Imamović, koji je istakao važnost realizacije ovog projekta, te naglasio da će Gradska uprava Tuzla uvijek biti podrška svim inicijativama koji za cilj imaju unapređenje situacije u lokalnoj zajednici.

Bitno je spomenuti da cjelokupna realizacija akcije ne bi bila moguća bez društveno odgovornih kompanija i ustanova, a to su: Eko život, Grad Tuzla, NLB Banka, Securitas, Cestotehnik, Mkf MI-BOSPO, YTONG.

JASMIN IMAMOVIĆ

“Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 111 zemalja i u kome je do sada učestvovalo više od 10.000.000 volontera.

Zvanični organizator akcije na području Tuzle je Udruženje građana “Multi”.

Naredna aktivnost ovog tima biti će sprovedena u jesen kada se planira realizovati treća terenska akcija sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara