Nekoliko savjeta kako da na jednostavan način provjerite zdravstveno stanje

Rental Travel

Iako ne mogu biti zamjena ljekarskom pregledu, evo nekoliko savjeta kako da na jednostavan način provjerite zdravstveno stanje.

Reha Centar

Zadišete se dok se penjete uz stepenice? Osjećate jak bol u leđima ujutro kada ustanete? Uradite ovih pet testova i otkrijte da li je sve u redu s vašim zdravljem.

Pomoću male provjere možete sami otkriti stanje vaših očiju, pluća, sluha, pa čak i štitne žlijezde, ali ovi testovi ipak ne mogu biti zamjena za redovnu ljekarsku kontrolu.

Štitna žlijezda

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim prema podu, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlijezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Potom sjednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da provjerite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Pluća

Stanje pluća možete lako ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stepenice dok s nekim razgovarate. Vježbanje podstiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili toliko otežano dišete da vam je nelagodno, vrijeme je za ljekara.

Krsta

Stanite uspravno, a onda se savijajte u struku unazad koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osjetite jak bol u leđima odmah ili sutradan kad budete ustajali iz kreveta, vrijeme je za detaljniji pregled koji će pokazati da li ima potrebe za fizioterapijom.

Provjerite sluh

S godinama sluh polako, ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju, potrebni su vam ručni sat na navijanje i prostorija bez buke. Jedno uho začepite prstom, a pokraj drugog stavite sat. Osluškujte kucanje sata i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kada potpuno ispružite ruku. Ponovite test s drugim uhom.

Mozak

Loša koordinacija pokreta može upućivati na početak multiple skleroze ili skori moždani udar. Sjednite uspravno nasuprot nekome i prvo pratite očima njegov prst dok ga pomjera lijevo-desno, a onda ga dotaknite i odmah potom dodirnite svoj nos. Ako promašite, to može biti znak neurološkog problema.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara