Nataša Kandić: Mladić treba da bude osuđen na doživotni zatvor

Spread the love
Rental Travel

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka koalicije REKOM Nataša Kandić rekla je da očekuje da će Tribunal u Haagu osuditi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Reha Centar

“Imajući u vidu da su dvojica njegovih oficira već dobila tu kaznu, bilo bi nesaglasno da komandant, odnosno Mladić, bude osuđen na manju kaznu”, izjavila je Kandić.

Mladić nije bio sam u izvršenju genocida

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine, a Kandić smatra da je “genocid definitivno izvršen, o čemu govore i brojne presude”.

“To je ono što je mera njegove odgovornosti, i u drugim opštinama takođe su počinjeni zločini koji poprimaju razmere genocida. Ti užasni zločini i u Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, na način na koji su činjeni su vrlo slični onome što je učinjeno u Srebrenici. Tu broj nije bitan, ono što je najteže u vezi sa Mladićem i njegovom odgovornošću je da nije bio sam u tom izvršenju genocida”, istakla je Kandić.

Natasa_Kandic_AA2.jpg - undefined

Prema njenim rečima, dolazi se do zaključka da je ta vojska u celini imala komandante koji su činili teške zločine, a posle više od dve decenije i dalje stoji utisak da bi ponovo to uradili.

Nedostatak svesti o ličnoj odgovornosti

“Za sve ovo vreme oni nisu došli svesti o svojoj ličnoj odgovornosti koju su imali kao komandanti jedne vojske. Njihovi iskazi pred sudom pokazuju da se ništa u njihovom razumevanju te prošlosti nije promenilo“, navodi koordinatorka REKOM-a.

Prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra, doneće sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom. Na ovu presudu pravo žalbe imaće i tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Inače, suđenje Mladiću počelo je maja 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011., posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

AA

Komentari

Komentara