Nastavljena saradnja Komore i BIGMEV-a

Tuzlanska alternativa

Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, upriličio je danas prijem za Samira Vildić country managera fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BiGMEV. Jedan je to u nizu sastanaka na kojima se iznalaze mogućnosti približavanja ove Fondacije privrednicima na području Tuzlanskog kantona, posebno, firmama članicama Komore.

Tuzlanska alternativa

Uvijek aktuelna tema otovrena je i na ovom sastanku a odnosi se na konstantne napore da se uspostavi što kvalitetnija i intenzivnija saradnje tuzlanske sa komorama u Turskoj, posebno sa Privrednom komorom Istanbula. Razgovaralo se i o mogućnostima učešća turskih firmi na sajmovima u Tuzlanskom kantonu, sa akcentom na sajmove u Gradačcu, Gračanici i Lukavcu. S tim u vezi, upućen je poziv da se posredstvom Fondacije BIGMEV organizuje zajednički nastup na pomenutim a kvalitetnim i u široj regiji priznatim sajamskim manifestacijama. Također, zaključeno je kako bi za unapjeđenje odnosa među privrednicima Turske i Tuzlanskog kantona, bilo dobro upriličiti organizovane posjete određenim sajmovima u Turskoj koja je domaćin brojnim kvalitetnim sajamskim manifestacijama tokom cijele godine.

Predsjednik Kikanović je ovom prilikom dogovorio dvije veoma značajne stvari za Komoru, firme članice Komore i općenito kantonalnu privredu. U ime Fondacije BIGMEV, menager Vildić je prihvatio saradnju na novom komorskom projektu a riječ je o pripremi  investicionog vodiča Tuzlanskog kantona. Ujedno, dogovoreno je da Komora u narednom periodu bude posrednik kod iskazanih interesa turskih kompanija kao i svih drugih aktivnosti koje BIGMEV realizuje na području Tuzlanskog kantona.

Na sastanku u Komori koji predstavlja nastavak kvalitetne saradnje dvije institucije, razgovarano je i o planovima za 2017. godinu a vezanim za zajedničke aktivnostima u cilju promovisanja privrede TK u Turskoj. Inače, BIGMEV je organizacija osnovana 2010. godine s ciljem razvoja odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Fondacija već sedam godina kontinuirano radi na izvozu bh roba i usluga na tursko tržište. Sjedište Fondacije je u Istanbulu, sa predstavništima u Bursi i Sarajevu.

Osnovna zadaća BIGMEV-a je spajanje stranih investitora sa poslovnim prilikama u Bosni i Hercegovini. Projekti BIGMEV-a se realizuju posredstvom institucija na području čitave Bosne i Hercegovine. Pored potpisivanja UN-ovog Globalnog sporazuma, BIGMEV je do sada realizirao mnoge upješne projekte, edukacije za menadžere malih i srednjih preduzeća, poslovne forume, ali i olakšao izvoz bh proizvoda na tursko tržište. BIGMEV je fondacija koja svu svoju dobit usmjerava u pomoć za djecu sa posebnim potrebama, zatim stipendije studentima, programe za obuku mladih poduzetnika i projekte koji će osigurati povratak iz dijasore građana BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara