Nastavljaju se aktivnosti NATO terenske vježbe “Bosna i Hercegovina 2017” – testiranje NICS sistema u akcijama spašavanja

Spread the love
Rental Travel

Tokom NATO terenske vježbe “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” koja se od 25. do 29. septembra 2017. godine održava u okolini Tuzle održana je prezentacija i testiranje NICS sistema. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine učestvuje u projektu „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama Zapadnog Balkana“, kroz koji će se razviti sistem za unapređenje komunikacije i razmjenu relevantnih informacija između službi zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana.

Reha Centar

“Sistem NICS se već pokazao kao koristan i od velike pomoći službama spašavanja tokom potraga za nestalim osobama, transport povrijeđenih osoba, gašenju požara, i sl. Aktivno se koristi od maja ove godine i prvi slučaj korištenja je bio prilikom potrage za nestalom osobom na području Brčko distrikta. U toku je popuna baze podataka raspoloživim prostornim podacima kao npr.: minskom situacijom u BiH, planinarskim stazama, granicama općina, kantona i entiteta, saobraćajnicama, vodnim površinama i slično’’, kazala je Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Projekat je podržan od strane  NATO programa Nauka za mir i sigurnost (engl. NATO Science for Peace and Security Programme – SPS) i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjednjenih Američkih Država (engl. US Department of Homeland Security – DHS).

Terenski dio NATO vježbe “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” se uspješno privodi kraju. Timovi za zaštitu i spašavanje iz 34 zemlje su raspoređeni na 8 lokacija u okolini Tuzle i zajedničkim snagama uspješno realizuju akcije spašavanja za 4 različita scenarija. Scenariji su uglavnom zasnovani na izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a obuhvataju: spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”BOSNA I HERCEGOVINA 2017” u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) je okupila oko 1300 učesnika iz 34 zemlje i ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

aktuelno.ba / MEDIA TIM

 

Komentari

Komentara