Nastavak saradnje sa Save the Children

Spread the love
Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je sa predstavnicama organizacije „Save the Children“, direktoricom Andreom Žeravčić i menadžericom za oblast obrazovanja Fatimom Smajlović razgovarao o dosadašnjim i budućim projektima u obrazovanju. Sastanku su prisustvovali i resorni ministar Zlatan Muratović kao i direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča.

Reha Centar

Iskazavši koliko cijeni doprinos ove organizacije premijer Gutić je rekao da će Vlada TK, kao i do sada, davati punu podršku projektima u obrazovanju. „Greške u obrazovanju se naplaćuju mnogo kasnije i mi smo svjesni toga izuzetnu pažnju poklonili eksternoj maturi“, kazao je ovom prilikom premijer Gutić navodeći samo neke novine koje predstoje u obrazovnom procesu. Među njima su i takozvani produženi boravak u osnovnim školama, te poseban resor koji će biti okrenut mladima. Premijer je također naglasio da je Vlada TK već pokrenula reformske procese na svim nivoima obrazovanja ali i inicirala izgradnju dva nova školska objekta.

Ovom je prilikom istaknuto da će aktivnosti organizacije „Save the Children“ sa fokusom na pristupu predškolskom obrazovanju i odgoju i promociji ranog rasta i razvoja i u narednom periodu biti prisutne na području TK.

„Ulaganje u ovu oblast ima dugoročan efekat. Istaknula bih saradnju s Ministarstvom obrazovanja i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, s kojima smo nakon tri godine uspjeli da sa dvadeset posto djece predškolskim programima postignemo stopostotni obuhvat“, rekla je ovom prilikom direktorica Žeravčić te naglasila da u naredne tri godine „Save the Children“ namjerava u pet obrazovnih inicijativa na području TK uložiti 870 000 KM. Ova će sredstva biti uložena i u podršku implementacije zajedničke jezgre za maternji jezik, podizanje na viši nivo inkluzivnog obrazovanja, edukaciju kada je u pitanju bezbjednost djece na internetu te uključivanje sve djece u obrazovni sistem.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara