Nastavak saradnje između bratskih gradova Pečuha i Tuzle

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, upriličio je danas prijem za gradonačelnika Pečuha, dr.Pavu Zsolta. Na sastanku je dogovoren nastavak kulturne saradnje, te povećanje obima saradnje u poljoprivredi i ekonomiji, između ova dva bratska grada. Gradovi Tuzla i Pečuh su u decembru 1999. godine potpisali Sporazum o partnerstvu i ostvaruju saradnju u različitim oblastima.

Reha Centar

„Čast mi je biti ovdje u Tuzli, u posjeti gradonačelniku Jasminu Imamoviću, dugogodišnjem prijatelju Grada Pečuha i Mađarske. U Tuzli boravim već četvrti-peti puta. Od 2009. godine obnašam funkciju gradonačelnika Pečuha, koji je sličan vašem gradu, i oduvijek imamo odličnu saradnju sa Tuzlom i gradonačelnikom Imamovićem. Želim kazati jednu izuzetno važnu stvar, grad Pečuh je 2010. godine bio Europska prijestonica kulture, a za tu čast možemo zahvaliti i gradonačelniku Imamoviću. Da njega nije bilo i njegove lobi djelatnosti mi nikada ne bismo postali Europski grad kulture. Baš zbog toga se želim još jednom zahvaliti, ne samo u svoje lično ime, nego i u ime grada Pečuha i u ime Republike Mađarske.U zadnjih sedam godina ostvarili smo izuzetno dobru suradnju, prije svega na  na polju kulture, polju znanosti, ali smo se danas dogovorili da ćemo saradnju proširiti i na druge oblasti. Kao što sam ranije rekao kulturna saradnja je izuzetno važna, i u tom polju smo napredovali i mi i vi ovdje u Tuzli, ali ističem da ćemo to proširiti na polje gospodarstva i ekonomije. Perspektive za unapređenje saradnje su izuzetno dobre, prije svega zbog male udaljenosti, izjavio je gradonačelnik Pečuha dr. Pava Zsolt.

GRAD TUZLA

„Prijatelj Tuzle, gradonačelnik Pečuha, dr.Pava Zsolt obradovao nas je posjetom. Moj tim i ja se jesmo trudili da naš bratski grad Pečuh postane prijestolnicom kulture Europe. Trudili smo se zajedno sa Provincijom Ravena, jer Pečuh je to zaslužio. To je grad Vazarelija, to je grad u kojem živi osam hiljada Bošnjaka, koji su dvjesto godina sačuvali svoj jezik. Jedan od najvećih simbola Pečuha zove se džamija, u kojoj su obnovljeni jednako i mihrab i katolički oltar, i vi se možete moliti Bogu u istom objektu, pod istim krovom, koji se zove džamija, bilo da ste katolik ili musliman. Naše veze sa Mađarskom su velike, najveća Ugarska kraljica Eržebet je zapravo bosanska princeza Elizabeta Kotromanić, kćerka Stjepana Drugog Kotromanića, rođena ovdje, petnaest kilometara od Tuzle, u Srebreniku. Prvi vodovod u Tuzli, 1910. godine gradili su Mađari, a i ovu fabriku, na osnovu koje smo mi prije deset godina riješili problem redukcija vode, gradili su Mađari, po američkoj tehnologiji. Sad sam jako obradovan, moj prijatelj nas je obradovao, da je krenulo lobiranje za aplikaciju, koju i mi pripremamo, da kandidujemo da Tuzla bude glavni grad kulture Europe, prema propozicijama EU. Europski je običaj da to, gotovo nikada, ne bude glavni grad. Ja smatram da je Tuzla najmultikulturalniji grad u BiH i da to može i mora biti Tuzla, prije Banja Luke, Mostara i drugih gradova. I dogovaramo se sada o tome, o nastavku naše kulturne, sportske saradnje i posebno saradnje u poljoprivredi i ekonomiji. Znamo da je prijateljska Mađarska velesila u proizvodnji hrane“, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.GRAD TUZLA

Nakon sastanka, koji je danas održan u prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tokom šetnje, gradonačelnika Pečuha, dr.Pavu Zsolta upoznao je s kulturno-historijskom jezgrom Grada Tuzla, te ispričao mnoge činjenice vezane za historiju i značenje pojedinih objekata smještenih u samom centru grada. Gradonačelniku Pečuha ovo nije prva posjeta Tuzli. Kako sam kaže posebnu pažnju privukli su mnogi novoizgrađeni objekti, ali i spomenici vezani za historiju, koji govore o nastanku grada, te da je impresioniran novim izgledom bratskog grada Tuzle.

Gradska uprava Grada Tuzla

Komentari

Komentara