Naser Orić oslobođen krivice za zločine u Bratuncu i Srebrenici

Spread the love
Rental Travel

Sud BiH oslobodio je u prvostepenom postupku Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici, optužbi za počinjenje ratnih zločina u Bratuncu i Srebrenici. Optužbi je oslobođen i suoptuženi Sabahudin Muhić, pripadnik Armije RBiH, javlja reporterka BHRT-a.

Reha Centar

Orić, komandant, i Muhić, pripadnik Armije RBiH, bili su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je, tokom dokaznog postupka, izvelo svjedočenja četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Odbrane Orića i Muhića su, s druge strane, iskazima 18 svjedoka i materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

Suđenje je počelo krajem januara prošle godine, a Sud BiH je sredinom septembra 2015. potvrdio optužnicu u kojoj je Tužilaštvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije.

I Srbija i Bosna i Hercegovina su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je našoj zemlji, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Orićeva odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv njega, pozivajući se na argument da je Naseru Oriću za te zločine već suđeno. Tribunal u Haagu je, međutim, odbio taj zahtjev Orićeve odbrane.

Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

BHRT

Komentari

Komentara