Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Rental Travel

U Narodnoj i univrzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla juče je obilježen 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan se obilježava zbog simbolike tog datuma za svjetsku književnost. Naime, 1616.godine na taj dan preminuli su velikani pisane riječi William Shakespeare, Miguel de Cervantes, a ujedno i datum rođenja nekoliko uglednih autora kao što je Maurice Druon, francuski novelist, akademik, državnik i političar, Vladimir Nabokov, Halldór Laxness, islandski književnik, nobelovac i još mnogi drugi značajni literarni stvaraoci. Odajući počast tim autorima i njihovim djelima UNESCO je na generalnoj skupštini u Parizu 1955. godine proglasio 23. april Svjetskim danom knjige, u želji da ohrabri sve, a posebno mlade da otkriju zadovoljstvo čitanja i izraze poštovanje nezamjenjivom učešću svih onih koji su doprinijeli društvenom i kulturnom razvoju čovječanstva.

Reha Centar

DSCN3758

Svjetski dan knjige i autorskih prava u tuzlanskoj biblioteci obilježen je postavkom izložbe u holu Biblioteke „U susret svjetskom danu knjige“, ali i odlukom Upravnog odbora o besplatnom upisu u Odjeljenju za odrasle. Svi građani našeg kantona juče su imali priliku postati članovi na ovaj značajan datum, čime je naša Ustanova postala bogatija za 830 novih korisnika, od čega su to najčešće studenti i učenici srednje škole, što nam je posebno drago, jer podstičemo mlade na čitanje i stvaramo ljubav prema knjizi.

DSCN3773

Naša Ustanova nastavlja svoje obilježavanje u okviru dana knjige prigodnim aktivnostima, koje će biti upriličene i danas. Učešće se uzeti učenici Srednje medicinske škole (dramska sekcija) koja će izvodit fragmente  iz Šekspirovog djela „Hamlet“ uz muzičku pratnju učenika Srednje muzičke škole.

Komentari

Komentara