Napad na Sinana Alića nema veze sa nacionalizmom

Spread the love
Menprom

Dva dana nakon napada u prigradskom naselju Trakilovići kod Tuzle, Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje u obraćanju novinarima prepričao je iskaz dat službenicima MUP-a TK.

Reha Centar

“Nisu me zastrašili, a može me zaustaviti samo biologija ili metak“, rekao je Alić. 

On ističe kako ima pravo da sumnja na nekoliko miljea koji su potencijalni nalogodavci, dok je mladić od oko 25 ili 26 godina, kako je rekao on, puki izvršilac naredbi tih patološki osoba. 

P3250071
“Podsjetit ću da sam 10. novembra prošle godine dobio SMS prijetnju u kojoj je stajalo da ću gorjeti u ‘rapatničkoj vatri’. Potom smo 9. januara poslali 25 razglednica sa motivima masovnog stratišta Tomašica, a nakon gostovanja na BNTV dobili smo pismo i od OO SDS Bosanska Krupa. Ono što želim odlučno da odbacim da je napad na nacionalnoj osnovi i da sa tim imaju veze moje komšije iz Trakilovića“, kazao je Alić na današnjoj konferenciji za medije. 

Predsjednik Fondacije ˝Istina Pravda Pomirenje˝ nije stao na izrečenom. Naime, kako kaže, postoji još jedan ˝milje˝ u kojem mnogu biti potencijalni nalogodavci napada. ˝Treći milje je dio gerile kvazi novinara okupljenih oko portala Tuzlalive. Mislim da i oni mogu biti naručioci toga. Naime, u kontinuitetu traje napad jedinog medija u predmetu Ilije Jurišića. U nekoliko navrata u tekstovima na ovom portalu pojavljivale su se neistine da jedan dio novca od odbrane Ilije Jurišića ide meni, a drugi načelniku Jasminu Imamoviću˝, naglasio je Alić, te dodao: ˝Ja nisam reagovao na to jer smatram da postoji pravo na glupost i idiotizam. Kada mi se ovo dogodilo počele su mi se slagati kockice. Tu gerilu predvodi kao neka vrsta intelektualnog jurišnika pomoćnik ministra koji se odaziva na ime Ekrem Avdić. On se na prostoru lokaliteta Trakilovići pojavio 3. ili 4. januara, a tad mi je i svirunuo automobilom. Nakon toga su uslijedila dva teksta na pomenutom portalu.˝

Kaže kako je u subotu jutro u Trakiloviće otišao da nahrani pse. Međutim, dok je čistio snijeg u blizini njegovog dvorišta došao je mladić koji ga je upitao: “Jesi li ti Sinan Alić“. 

Nakon što je dobio potvrdan odgovor, prema Alićevim riječima, rekao je “Odlično“, a potom ga udario. 

“Konstatovana je povreda lobanje od 4 centimetra, mada sam ja pomislio da mi je razbio lobanju. Komšija me je odvezao u mikro stanicu, potom na UKC Tuzla, a u Domu zdravlja sam naišao na primitivizam jedne sestre u porodičnoj medicini. Uglavnom rana je sanirana, a nadam se da će policija identifikovati izvršioca i nalogodavca“, kaže Alić.

Alić se osvrnuo i na vijest o odluci Ustavnog suda o usvajanju apelacije Novaku Đukiću, generalu Vojske RS osuđenom na 25 godina zatvora zbog masakra na Kapiji. 

“Kapija je tuzlanska rana koja nikada neće zacijeliti. Večeras će građani Tuzle izaći u 20.55 na Kapiju kako bi dali podršku porodicama i žrtvama masakra. U cijeloj priči odgovornost je na Sudu BiH i na Tužilaštvu. Ako odobre Đukiću da drugostepeni postupak čeka na slobodi postoji realna opasnost da on pređe Drinu i da ode u Srbiju. Zbog toga smatram kako mu se ne treba omogućiti odbrana sa slobode u razdoblju dok ponovo ne izađe pred Sudsko vijeće i dok mu se ne izrekne nova presuda“, kaže Sinan Alić.

 aktuelno.ba

Komentari

Komentara