Nakon Tuzle, film “F41 i ja” oduševio građane i građanke Odžaka

Spread the love
Menprom

U Centru za kulturu Odžak, u četvrtak je prikazan prvi kratki igrano-dokumentarni film o mentalnom zdravlju mladih u režiji Studentskog kluba IPI Akademije.

Reha Centar

Film govori o dešavanjima i nesretnim okolnostima ljudi u društvu, kao i posljedicama zanemarenog poremećaja mentalnog zdravlja, na način da se ovaj problem približi svima onima koji zatvaraju oči na isti te mladim osobama koje se bore sa zdravstvenim problemima mentalne prirode, u prvom redu sa anksioznošću i depresijom.

Projekciji je prisustvovalo preko 300 gostiju. Impozantan broj publike iz Odžaka dokazuje da bosanskohercegovačka zajednica ŽELI i HOĆE pričati o mentalnom zdravlju.

– Odlučili smo se da svim svojim snagama i resursima skrenemo pažnju na problem mentalnog zdravlja mladih te da se zajedno borimo na uklanjanju stigme u društvu kada se radi o ovoj tematici, istakao je producent filma, Haris Arnautović.

U sklopu projekta pokrenuta je i kampanja na društvenim mrežama “Pričaj o mentalnom zdravlju” koju su podržale mnoge organizacije, ljekari i javne ličnosti.

“Ono što nas najviše raduje jeste ogroman broj institucija i organizacija koje su se javile sa željom da zajedno sa nama učestvuju u ovoj priči, jer samo zajedništvom možemo postići naš cilj” kazala je Alma Sadiković, članica filmske ekipe.

“Mentalno zdravlje je jedan veoma bitan aspekt našeg života, kojeg ne treba zanemarivati, već njegovati i održavati. Zato je iznimno važno da svi pričamo o mentalnom zdravlju” istakli su iz Centra za mentalno zdravlje Odžak.

U Odžaku je održana prva projekcija, a filmska ekipa najavljuje da će ih u skorije vrijeme biti i u drugim gradovima širom BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara