Nakon očeve smrti, majka i šestoro djece u borbi za goli život

Menprom

Apel za pomoć porodici Dahalić, majka i šestoro djece ostali sami nakon očeve smrti.

Reha Centar

Puno je priča ovih dana, posebno nakon poplava i klizišta kako se treba pomoći ljudima u nevolji. Puno toga znamo ali ima i onih životnih sudbina koje su nam tako blizu a tako daleko.

DSC_0140

Jedna takva priča, do koje smo došli sasvim slučajno, zaintrigirala je i našu želju i volju za posjetom porodici koja živi u Gornjim Čaklovićima, nedaleko od Simin Hana, u Tuzli.

U ovoj porodici niko nije zaposlen, jedini izvor prihoda koji su imali je svakodnevna borba oca Reifa Dahalića, koji je danonoćno radio sve vrste najtežih poslova za dnevnicu.

Nije izdržao dugo, umro je u 51 godini života, prije samo nepunih  mjesec dana.

Iza njega ostalo šestro djece, najmlađi Enver sa 11 mjeseci, i najstariji Almir 23 godine, zajedno sa majkom Remzom u trošnoj i staroj kući koju i takvu kakva je nisu zaobišla klizišta.

DSC_0153

Do ove kuće nema puta, asfalta, trotuara, ulične rasvjete, ima samo puteljak koji od pravca tunela u Čaklovićima do kuće vodi kroz šumarke, njive, pašnjake.

A u toj kući živi majka Remza sa šest svojih sinova koji su uzorni i primjerni u društvu, u zajednici, u školi (svi odlikaši). Imaju kažu želju da im i brat Huso završi srednju Ekonomsku školu koju je trenutno napustio jer novca za školu nema.

Majka Remza nam je rekla dok smo boravili u posjeti ovoj porodici da joj starije sinove poštedimo fotografisanja jer imaju stid, a kada imate stid imte i čast i karakter i dostojanstvo, pa to svakako i razumijemo.

DSC_0165

Šta god mi dalje pisali, sve pada u vodu kada pogledate fotografije gdje ova porodica živi, a svi oni:

Majka Dahalić Remza, sinovi Dahalić Almir (23 godine) , Dahalić Huso (19 godina), Dahalić Selver (16 godina), Dahalić Alen (11 godina), Dahalić Fatmin (9 godina), Dahalić Enver (11 mjeseci), žive u ovoj maloj skromnoj kući.

Svaki vid pomoći je poželjan, posao za straije Remzine sinove, pomoć u novcu za sanaciju ove trošne kuće, pomoć za školu djeci koja je još nisu završila, pomoć u novcu, hrani, odjeći.

DSC_0162 DSC_0137

Evo kako možete pomoći:

–          Uplatom donacije na ŽR: 3384402539499137, račun otvoren na ime Dahalić Almir , Uni Credit Bank,

–          Posjetom porodici, prije tunela u G.Čaklovićima, put Tuzla- Zvornik, skretanje desno a onda pješice preko njiva i šumaraka.

–          Ili prethodno pozovite najstarijeg brata Almira  na tel:  061 043 677

RAČUN KM 001

 

Devizni račun

Tekst i fotografije ustupamo na korištenje  svim portalima i medijima koji žele objaviti ovaj Apel za pomoć !

DSC_0133 DSC_0135 DSC_0134 DSC_0147 DSC_0168 DSC_0177

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati i nas u inbox: aktuelno.ba@gmail.com.

Komentari

Komentara