Nakon novih mjera za strance povećan promet na graničnim prijelazima BiH

Spread the love
Menprom

Promet na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u prvih petnaest dana lipnja povećan je za 44.051 putnika, odnosno za 9,39 posto u odnosu na isto razdoblje prošlog mjeseca.

Reha Centar

U razdoblju od 1. do 15. lipnja na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 513.097 osoba, od čega 205.370 državljana BiH, a 307.727 stranih državljana, dok je u prošlom mjesecu u istom razdoblju evidentirano ukupno 469.046 osoba, od čega je 193.663 državljana BiH, a 275.383 strana državljana, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Voditelj tima u Postrojbi granične policije Doljani Emir Tikveša kazao je kako je promet na ovom graničnom prijelazu povećan u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

– To je tako jednim dijelom i zbog olakšavanja uvjeta za ulazak stranaca u BiH, tako da je evidentno da je protok ljudi i vozila na Graničnom prijelazu Doljani pojačan – kazao je Tikveša.

Većina putnika, dodao je, koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu na ovom prijelazu o uvjetima ulaska informirani su putem elektronskih medija i portala, uglavnom svi poznaju propise i nema većih problema, ali ima nekih koji žele tranzitirati i to može stvarati problem, ali im se ne odbija ulazak u BiH.

– Prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine nadležni policijski organi Republike Hrvatske našim državljanima provjeravaju uvjete ulaska u RH i u skladu s njihovim propisima i propisima Europske unije im dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju ulazak u Hrvatsku – naveo je Tikveša i dodao kako se stranim državljanima koji ne posjeduju potrebne testove i ne ispunjavaju ostale uvjete u skladu sa Zakonom o strancima odbija ulazak u BiH i daje im se pismeno rješenje.

Spomenuo je kako službenici Granične policije BiH svakodnevno upozoravaju ljude na obveze koje moraju ispuniti kako bi ušli, odnosno izašli iz Bosne i Hercegovine.

– Svakodnevno u komunikaciji s putnicima i u našem obavljanju službenih radnji putnicima pomažemo i tu smo im na usluzi u vezi svih informacija o uvjetima i načinima prelaska granice vezano za pandemiju koronavirusa – kazao je Tikveša.

Naglasio je, također, kako se državljanima Bosne i Hercegovine kojima je krajnja destinacija Neum, a koji putuju kroz tranzitno područje Republike Hrvatske, dozvoljava tranzit pod uvjetom da imaju neki dokaz o rezervaciji smještaja ili slično.

Glasnogovornica Granične policije BiH podsjetila je kako prema odluci Vijeća ministara BiH stranac može ući u BiH ako na graničnom prijelazu BiH predoči, među ostalim, negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolazi iz zemalja Europe, a ako dolazi iz drugih zemalja test ne smije biti stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

U BiH se također može ući uz potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu cjepiva protiv covida-19 ili je cijepljenja jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prijelaz BiH ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Stranac može ući u BiH uz potvrdu izdanu od doktora da je prebolio koronavirus u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH.

Iz Granične policije podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, među ostalim, omogućuje ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno o prebolijevanju koronavirusa.

Fena

Komentari

Komentara