Najmanje devet osoba izgubilo život a i do 300 ljudi se smatra nestalima nakon puknuća brane u Brazilu

Rental Travel

Najmanje je devet osoba izgubilo život a i do 300 ljudi se smatra nestalima nakon puknuća brane koja je zadržavala otpadni mulj iz rudnika željezne rude Vale u brazilskoj državi Minas Geraisu, gdje je u sličnoj nesreći u studenom 2015. poginulo 19 ljudi.

Menprom

“Po informaciji koju su potvrdili vatrogasci, sedam trupala je pronađeno (…) a 150 osoba se još smatra nestalima”, priopćila je u petak vlada države Minas Geraisa. No u međuvremenu je objavljeno da je nestalo oko 200 ljudi, prenio je BBC.

Puknuće brane izazvalo je rijeku mulja koja je sravnilo restoran na brani u kojem su stotine radnika ručale.

U najboljem slučaju preživjelo je 270 od 427 ljudi koliko ih je u vrijeme nesreće bili u rudniku Vale.

Još uvijek nije jasno što je izazvalo puknuće brane.

Mali su izgledi da se među nestalima nađu preživeli

Izgledi za pronalaženje preživjelih među osobama koje se vode kao nestale su “veoma mali”, rekao je guverner Minas Geraisa, Romeu Zema.

“Policija, vatrogasci i vojnici čine sve kako bi eventualne preživjele smjestili na sigurno, ali znamo da su izgledi sada veoma mali i najvjerojatnije ćemo pronaći samo trupla”, rekao je Zema novinarima u Brumadinhu, općini u kojoj je rudnik u kojemu je pukla brana.

Incident se dogodio početkom poslijepodneva u Brumadinhu, općini s 39.000 stanovnika, 60 km jugozapadno od Belo Horizontea, glavnog grada Minas Geraisa.

Snimke vatrogasaca iz zraka pokazuju pravu smeđu bujicu mulja koji prekriva raslinje te velik broj uništenih kuća.

Komentari

Komentara