Najava manifestacije „Stazama Poslanika islama“ 

Spread the love
Rental Travel

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“ .

Reha Centar

Ovim povodom u ponedjeljak, 12. novembra upriličena je press konferencija na kojoj su govorili dr. sc. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik Muftije tuzlanskog i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

– Širom svijeta koji nastanjuju muslimani mjesec Rebiu-l-evvel, kao mjesec rođenja Muahmmeda, a.s.,  se dočekuje i obilježava na različite načine. U početku su to bila recitovanja spjevova napisanih o njemu – mevluda, a onda su se oni pretvorili u svečanosti na kojima su učeni mevludi pa su i te svečanosti nazvane mevludima. Danas imamo manifestacije vezane za dane mevluda, koje traju danima a negdje i mjesecima. Radost je to zbog rođenja Božijeg Miljenika preko kojega je objavljena posljednja Božija Knjiga, Kur’an-i Kerim, kao milost i uputa svim svjetovima; preko kojega je upotpunjena i okončana misija Božijih poslanika i do krajnosti definisan sadržaj Vjerozakona ili Božanskog Programa za uređenje ovosvjetskog života, kazao je dr. Seljubac.

Na području Muftiluka tuzlanskog programi ovim povodom su već započeli, glavne svečanosti na dan mevluda će biti upriličene u svim medžlisima, a neki programi će se nastaviti i u danima poslije. U njih će biti uključeni imami i džematlije, muallimi i mektebska djeca, vjeroučitelji i učenici Islamske vjeronauke. Radost će se širiti jer to Bogu Dragom najmilije biće, najsavršeniji ljudski uzor, Muhammed-pejgamber, uistinu zaslužuje.

Samo čovjek kojeg je Uzvišeni Bog izabrao kao milost svjetovima, čovjek koji posjeduje savršeni moral, može biti savršen uzor, a njegov život univerzalni model za sve ljude do kraja svijeta. Čast nam je što smo njegovi sljedbenici, istakao je pomoćnik Muftije tuzlanskog dr. Seljubac.

Ahmed-ef. Huskanović kratko se osvrnuo na ovogodišnji program mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“  kazavši da je ovo jedan skromni doprinos Medžlisa Tuzla u obilježavanju rođenja, zasigurno najveće ličnosti koja je ikada živjela. Muhammed, a. s., je ljudsko biće, ali je biće koje je preteklo sva druga bića onako kako dragulj nadvisuje svaki drugi kamen. Bio je pravedan državnik, izvrstan učitelj i pedagog, odan prijatelj, pažljiv muž, brižan otac, svojim je postupcima plijenio ljudska srca.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“  će kroz 20 različitih aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog tuzlanskog medžlisa. Suorganizator u nekim mevludskim aktivnostima biti će Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa.

Program manifestacije započinje ciklusom predavanja na temu „Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj“ koja će se realizirati u šest tuzlanskih džemata.

Centralna mevludska svečanost za Medžlis Tuzla, koja je ujedno i centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena  u džamiji „Kralj Abdulah“ u četvrtak, 22. novembra poslije jacija-namaza, kazao je ovom prilikom glavni imam Huskanović.

U većini tuzlanskih džemata bit će upriličene džematske mevludske svečanosti.

Program obiluje različitim aktivnostima koje su namijenjene za sve članove porodice, pa će dio programa biti i promocija knjige „Filmski portret muslimana; predstavljanje muslimana u Hollywoodu i bh. filmovima“, kao i predstava za omladinu „Da li sam zaboravljen“.

U sklopu programa predviđene su i aktivnosti za polaznike mektebske nastave. Oni će, sa svojim muallimima u mektebima, kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan, a Medžlis Tuzla će organizovati takmičenje i kviz za polaznike mektebske nastave iz poznavanja životopisa Božijeg Poslanika.

Učenici tuzlanskih osnovnih škola će za svoje vršnjake izvesti prigodan mevludski program, dok će Aktiv vjeroučitelja tuzlanskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa učenicima prirediti mevludsku priredbu u Centru „Koraci nade“.

Kao i prethodnih godina i ove godine u saradnji sa Behram-begovom medresom bit će organizovan centralni mevlud za žene, dok će u Mejdanskoj džamiji u organizaciji Omladinskog kruga biti priređen mevlud za omladinu.

Ovih dana raspisan je i literarni konkurs za mlade na temu „Vjeruj dok si mlad“.

Povodom Dana državnosti u tuzlanskom džematu Sepetari održat će se tribina za mlade na kojoj će se omladini obratiti Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS. U nekoliko tuzlanskih džemata će biti upriličena omladinska druženja. U cilju pružanja podrške mladima Medžlis Islamske zajednice Tuzla već nekoliko godina dodjeljuje stipendije  učenicima i studentima. Konkurs za stipendije je raspisan i programom je predviđeno  potpisivanje ugovora sa stipendistima.

U saradnji sa Klinikom za transfuziologiju UKC Tuzla bit će organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

I ove godine planirane su posjete Domu penzionera Tuzla, Centru „Koraci nade“., kao i najstarijim članovima Medžlisa. U većini džemata bit će organizovane akcije za pomoć socijalno ugroženim džematlijama, naglasio je u svom obraćanju glavni imam  Huskanović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara