Najava cjelovečernjeg koncerta Ženskog zbora „Slovenčice“ Zvuci prijateljstva u BKC – u Tuzla

Spread the love
Rental Travel

 Ženski zbor “Slovenčice” Tuzla održati će svoj cjelovečernji godišnji koncert pod nazivom “Zvuci prijateljstva”, koji će biti upriličen u koncertnoj dvorani BKC – a Tuzla u subotu, 12. 11. 2016. godine sa početkom u 19, 00 sati.

Reha Centar

Gosti koncerta su članovi orkestra Slovenskog udruženja građana “Jožef Špringer” iz Kaknja, koji je nedavno nastupao na otvorenju Ambasade Slovenije u Sarajevu. U programu koncerta pored slovenačkih i bosanskih tradicijskih pjesama biće izvedeno i nekoliko jazz standarda. Ulaz je slobodan.

Ženski zbor „Slovenčice“ osnovan je u septembru 2009. godine u okviru Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla. Danas zbor ima 24 članice i njihov repertoar čine narodne i umjetničke pjesme koje izvode na slovenačkom jeziku. Iako većina članica nije slovenačkog porijekla uspješno pjevaju na njima stranom jeziku, pa se na taj način slovenački jezik, kultura i glazba u pravom smislu njeguju u Tuzlanskom kantonu i šire.

Do sada zbor je imao brojne nastupe u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji: Prijedor, Zrenjanin, Videm i Leskovec pri Ptuju, Novo Mesto, Maribor, Ljubljana itd. Iz svih ovih mjesta su „Slovenčicama“ dolazili zborovi u goste. U Tuzli su „Slovenčice“ nastupale povodom obilježavanja državnih i kulturnih praznika Republike Slovenije, na proslavi Dana Matice Hrvatske, na Božičnim koncertima u katoličkoj crkvi „Sv. Petra i Pavla“, te na brojnim izložbama članova likovne sekcije Udruženja.

Takođe redovno učestvuju na susretima i koncertima slovenskih zborova, koji se održavaju svake godine u drugom gradu, Sarajevu, Banja Luci ili Tuzli. „Slovenčice“ su imale dva samostalna koncerta, te Božićni koncert „Raspjevane božićne pahuljice“ koji je održan u saradnji sa kamernim orkestrom „Graciozo“ i Ženskim zborom Srednje muzičke škole u Tuzli. U toku 2015. godine „Slovenčice“ su imale niz aktivnosti od kojih se izdvajaju nastupi u Mariboru, povodom obilježavanja 70-te godišnjice pobjede nad fašizmom, u Novom Mestu, zatim na 46. Taboru slevenskih pjevačkih zborova u Šentvidu pri Stični, te na koncertu slovenskih zborova koji je 2015. godine organiziran u Tuzli u Koncertnoj dvorani BKCa. U junu 2016. godine „Slovenčice“ su ponovo učestvovale na 47. Taboru slovenskih pjevačkih zborova u Šentvidu pri Stični zajedno sa zborovima iz šireg regiona (Italija, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Makedonija), zatim na susretu slovenskih zborova u Sarajevu, a u septembru su održale koncert u Splitu, zajedno sa MPeZ „Triglav“ Split.

Zbor vodi dirigentica prof. Lejla Mulaosmanović, a izvedbu slovenačkih pjesama na harmonici prati Mirela Ibrahimović Mehanović. SLOVENSKO UDRUŽENJE GRAĐANA „JOŽEF ŠPRINGER“ KAKANJ Slovenci su na područje Kakanja dolazili u više navrata, a prvi su došli po samom otvaranju rudnika 1902 godine. Među njima je bilo najviše rudarskih inženjera, tehničara, rudara i ostalih zanatlija, koji su sa sobom donijeli i svojukulturu, jezik i običaje. 1992. godine, na inicijativu nekoliko Slovenaca, formirano je i registrirano prvo slovensko udruženje u BiH pod imenom Slovensko udruženje građana općine Kakanj.

Društvo je multinacionalno, ali većina članova su porijeklom Slovenci. Na samom osnivanju Udruženja bilo je oko 230 porodica sa oko 500 članova. Taj broj se za vrijeme rata i poslije znatno smanjio i sada Udruženje ima oko 87 porodica, sa oko 280 članova. Nakon smrti jednog od osnivača udruženja i dugogodišnjeg predsjednika Jožefa Špringera, udruženje je u znak zahvalnosti za njegovo zalaganje i rad, promijenilo naziv u Slovensko udruženje građana „Jožef Špringer“ Kakanj. Udruženje ima svoje prostorije u kojima se okupljaju članovi, održavaju sastanci Upravnog odbora, primaju gosti, održavaju sekcije, probe, obilježavaju praznici. Pri udruženju radi nekoliko sekcija kao što su: šahovska, ribarska, sekcija ljubitelja prirode, sekcija žena, folklorna i glazbena sekcija i planinari, a u prostorijama se održava i škola dopunske nastave slovenskog jezika.

U toku godine Udruženje „Jožef Špringer“ Kakanj ima oko tridesetak događaja u kojima učestvuju naši članovi kroz razne sekcije, kako u Kaknju tako i u drugim mjestima u BiH i Sloveniji. Udruženje ima jako dobre odnose sa Ambasadom R Slovenije u Sarajevu, Uradom Vlade za Slovencepo svijetu, Slovenskom iseljenskom maticom, Savezom društava „Evropa zdaj“, teostalim Slovenskim društvima u BiH, a takođe ima veliku podršku od općine Kakanj. Ove godine je udruženje povezalo dvije općine:općinu Kakanj i općinu Cerklje na Gorenjskem, kao i dvije osnovne škole. Glazbena sekcija je mlada sekcija Udruženja „Jožef Špringer“, koja je počela da radi prije dvije godine, kada je formiran ORKESTAR. Iza sebe orkestar već ima čitav niz nastupa: Dan udruženja „Jožef Špringer“, Prešernov dan, promocija knjige Fuada Breščića, Dan državnosti, Sajam djeteta u Tuzli, na manifestacijama „Dobrodošli doma“ 2015 u Ptuju i 2016 u Ljubljani, na Jazz festivalu u Ljubljani, na raznim manifestacijama unutar društva i još na mnogim drugim. Zapažen je i njihov nastup na otvaranju novih prostora Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu. U orkestru su mladi glazbenici od 13 do 25 godina koji sviraju razne žanrove i vrste glazbe, kao što su: slovenske narodne pjesme, polke, valcere, zabavne kompozicije, jazz standarde, evergrine. Također orkestar prati folklor i njihove koreografije, te su s njima imali veći brojnastupa. Članovi orkestra su: Benjamin Drijenčić – truba, Perica Ramljak – gitara, Marko Aždajić – bas gitara, Eldar Alajbegović – harmonika i klavir, Toni Ramljak – bubnjevi, Nedžnim Čeliković – klarinet.

BKC Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara