Na Tasmaniji je toliko vruće da se i asfalt topi (FOTO)

Spread the love
Menprom

Australijska pokrajina Tasmanija se prži na ekstremno visokim temperaturama koje prelaze prosjek uobičajen i za ljetni period. U pojedinim dijelovima zemlje prelaze temperature 40°C.

Reha Centar

Zbog velikih vrućina počeo se topiti asfalt pa lokalne vlasti upozoravaju vozače da paze u saobraćaju. Shane Gregory, glavni direktor za saobraćaj i infrastrukturu, kaže da je riječ o uobičajenoj situaciji koja nije karakteristična samo za Tasmaniju nego i za sve ostale dijelove svijeta koje su na udaru vala vrućine.

Temperature koje u zraku iznose 35 stepeni Celzijusa, na površini asfalta mogu doseći izuzetno visokih 50 stepeni. Topljenje asfalta stvara probleme samo na onim dijelovima cesta gdje ga ima u više slojeva, piše Yahoo news.

Patrick Connor radi kao vozač kamiona skoro 15 godina. Kaže da nikada nije vidio ovako nešto.

image

“Asfalt se topi pod pritiskom guma. Morao sam voziti vrlo sporo, 10 do 15 km/h”, rekao je Connor.

Zbog opasnosti od požara, tasmanijske vatrogasne službe objavile su zabranu paljenja vatre na otvorenom. Svaki novi požar mogao bi postati problem jer ih je jako teško držati pod kontrolom. Također, zabranjeno je i paliti kosilice, brusilice te sve ostale alate kod kojih postoji opasnost da iskre izazovu požar.

Velike vrućine poremetile su i raspored mečeva na Australian Openu. Svi mečevi koji se igraju na otvorenim terenima odgođeni su do daljnjeg. Nekoliko tenisera zatražilo je medicinsku pomoć, prenosi DailyMail.(24sata.hr)

Komentari

Komentara