Na širem području Kosova od jutros je uhapšeno više od 30 osoba, među kojima najmanje 13 Srba, policijskih službenika

Spread the love
Rental Travel

Na širem području Kosova od jutros je uhapšeno više od 30 osoba, među kojima najmanje 13 Srba, policijskih službenika. Uhapšene su proteklih mjesec pratili policijski inspektorati, saopćila je Kosovska policijska služba.

Reha Centar

U koškanju sa mještanima lakše je ranjen jedan policajac, a vlasti u Prištini su demantirale da akcija ima veze sa ubistvom lidera građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, Olivera Ivanovića. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je vojsci Srbije naredio stanje borbene pripravnosti.

U Sjevernoj Mitrovici su se rano jutros oglasile sirene za zračnu opasnost kada je počela akcija specijalne policije Rosu.

Kosovska policija je saopćila da je akcijom obuhvaćeno više desetina osumnjičenih pripadnika KPS-a, carinskih službenika i osoba koje su se bavila trgovinom robom bez carinskih i drugih deklaracija.

Iz policije su demantirali da je bilo ko od uhapšenih osumnjičen ili se dovodi u vezu sa ubistvom lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, kao i ubistvom kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, kako su prenijeli pojedini mediji. U Prizrenu je uhapšeno sedmoro osumnjičenih za kriminalne radnje i krijumčarenje robe bez carinskih deklaracija, od kojih dva visoka policijska službenika i četvorica carinika.

U akciju hapšenja osumnjičenih uključeno je oko 400 pripadnika Kosovske policijske službe, saopćila je policija u Prištini.

Akcija se odvija na širem području Kosova uključujući južnu Mitrovicu i sve četiri općine na sjeveru Kosova. Međutim, akcija je izazvala oštre reakcije u Beogradu, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio borbenu gotovost Vojsci Srbije.

On je hitno održao i sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost nakon koje je najavio javno obraćanje zbog novonastale situacije.

U Skupštini Srbije od jučer traje posebna sjednica posvećena Kosovu.

KFOR: Policijska akcija nije uperena protiv Srba već osoba optuženih za korupciju

Akcija kosovske policije odvija se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije usmjerena protiv Srba, nego protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal, rekao je Tanjugu glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso, prenosi Fena.

“Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo a vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom”, kazao je Grasso.

Prema njegovim riječima, u pitanju je policijska akcija, kakve su se događale i u prošlosti, tako da KFOR “samo prati situaciju”.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj također je kazao kako je policijska akcija usmjerena isključivo prema pojedincima i protiv organiziranog kriminal.

“Kao premijer zemlje izjavljujem da je riječ o provođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da sačuvaju prisebnost i poštuju zakon”, rekao je Haradinaj, javlja RTK.

Dodao je kako je akcija usmjerena prema pojedincima koji su obuhvaćeni organiziranim kriminalom i da se provodi na području čitavog Kosova.

Po njegovim riječima, neki od pojedinaca koji su obuhvaćeni ovim djelima su carinski i policijski dužnosnici, ali ima i običnih građana.

U isto vrijeme kosovska policija priopćila je kako policijska akcija nema nikakve veze s ubojstvima bivšeg kosovskog policajca Envera Zymerija i Olivera Ivanovića, kako je navedeno u nekim medijima.

U priopćenju se podsjeća kako je policijskoj akciji prethodila jednomjesečna istraga PIK-a i PK-a, predvođena Specijalnim tužiteljstvom Kosova, što je rezultiralo osnovanom sumnjom da su neki policijski službenici i neki građani sudjelovali u kriminalnoj aktivnosti ‘sudjelovanje ili organizacija kriminalne grupe’ i drugim kaznenim djelima.

Dosad su uhićeni neki policajci i građani, a među zaplijenjenim dokazima je i oružje.

Vučić o situaciji na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog potoka, te da je od jutros na snazi puna borbena gotovost Vojske Srbije.

Vučić se obratio u nastavku jučer započete sjednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu. Rekao je kako je jutros prije šest časova krenula akcija Policije Kosova “pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala”. On je dodao da su do sada uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka.

Vučić je rekao i da je od jutros u kontaktu s predstavnicima Evropske unije, koji su saopćili da je u pitanju policijska akcija protiv kriminala i korupcije, a da je i NATO isto to ponovio.

“Ono što smo mi preduzeli, više puta sam rekao – čuvat ćemo mir i stabilnost gotovo po svaku cijenu, ali nam je dovoljno jasno o kakvom je ovde licemjerju riječ, i jutros sam naredio punu borbenu vojnu gotovost naših jedinica. Naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i ugrožavanja života ljudi, će štititi naš narod”, izjavio je Vučić.

Prema njegovim riječima, postoje informacije i da je pretučen i priveden i jedan ruski državljanin.

aktuelno.ba/federalna.ba

Komentari

Komentara