Na pomolu nova vlast na Tuzlanskom kantonu, ali bez SDA

Menprom

Tek što je formirana nova parlamentarna većina na Tuzlanskom kantonu u kojoj su pozicije Demokratske fronte dobili NS Radom za boljitak, Stranka za BiH te BPS, nezadovoljstvo novih sudionika načinom na koji “vlada” SDA je više nego očigledan.

Reha Centar

Kako saznaje naš izvor SDA i dalje suvereno kontroliše i imenuje sve pozicije u Javnim preduzećima pa čak i tamo gdje su još od ranije funkcije čelnih ljudi obavljali kadrovi novih sudionika vlasti na TK, koje su od nedavno ušle sa SDA u koaliciju na Tuzlanskom kantonu.

Smjena direktora Doma zdravlja Gračanica (Stranka za BiH)  i imenovanje kadra SDA je dodatno prelila čašu, pa je i poslanik S BiH u Parlamentu Federacije BiH Refik Hankić iz Lukavca, koji je inače član Stranke za BiH, zaustavio sve pregovore Stranke za BiH sa SDA na Federalnom nivou.

Nezadovoljni su i u NS Radom za boljitak koji kako saznajemo kao sudionik vlasti na Tuzlanskom kantonu od SDA nisu dobili ništa.

Stranka za BiH će po našim saznanjima pokrenuti smjenu Elvisa Bektića /BPS – Ministarstvo zdravstva(, zbog kako su naveli nesavjesnog rada, pa će i ta inicijativa biti svojevrsni test nove većine.

Istraživajući razloge nezadovoljstva novih sudionika vlasti na Tuzlanskom kantonu došli smo do saznanja da SDA samovoljno i bez saglasnosti koalicionih partnera imenuje svoje kadrove u Zavod zdravstvenog osiguranja TK, JP Aerodrom Tuzla, Domove zdravlja i sl.

Na ovom istraživačkom putu zabilježili smo danas i jednu fotografiju koja govori i više od ovoga što pišemo a to je da je i SBB konačno zainteresovan za novu većinu.

Nezvanično, Predsjednik SBB-a TK, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Doma naroda F BiH Fuad Hadžimehmedović, trebao bi biti novi Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, a novu većinu bi pored SBB-a još činili Demokratska fronta, SDP, Stranka za BiH i NS Radom za boljitak.

Pregovori na ovu temu se vode kako saznajemo još od jučer, a na fotografiji  koju smo zabilježili danas u poslijepodnevnim satima su Fuad Hadžimehmedović (SBB), Mersed Šerifović i Edin Ajanović /NS Radom za boljitak), te Fuad Imamović i Adnan Sijerčić ( SBiH). što dodatno potkrepljuje naše tvrdnje o novoj parlamentarnoj većini na Tuzlanskom kantonu.

nova koalicija

Isti ovaj model bi se prema našim saznanjima primijenio i na Vladu Federacije BiH  po kojem bi SDA otišla u opoziciju.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara