Na mezarju Veljaci klanjana dženaza za deset civila Bošnjaka iz Bratunca

Rental Travel

U prisustvu tri hiljade vjernika u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca u utorak 12. maja 2015. godine klanjana je deveta kolektivna dženaza i obavljen ukop deset identificiranih tijela Bošnjaka ubijenih u Bratuncu 1992. godine. Podne-namaz predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, a dženaze-namaz predvodio je Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Obraćajući se prisutnima ef. Smajić je podsjetio da zločince čeka kazna i na ovom, ali i na drugom svijetu, te da treba učiniti maksimum da se zločinci procesuiraju. Pri tome, naglasio je on, treba graditi društvo mira, suživota i tolerancije:

Reha Centar

-Bošnjaci su narod koji ovdje živi sa drugim ljudima u dobrim odnosima, ali nismo zaboravili šta smo preživjeli 1992. godine, kazao je ef. Smajić.

Na šehidskom mezarju Veljaci 12. maja 2015. ukopani su: Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. godine; Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. godine; Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. godine; Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. godine; Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. godine; Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. godine; Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. godine; Hajdarević (Fadil) Edmir, rođen 1961. godine; Sejfulah (Rešida) Čivić, rođen 1969. godine i Azem ( Rešida) Čivić, rođen 1971. godine.

BRATUNAC 2015

Na šehidskom mezarju Veljaci do sada je ukopano 283 tijela žrtava ubijenih 1992. godine. Zvanični podaci govore da je u prvim mjesecima rat 1992. godine, na području općine Bratunac ubijeno 603 civilne osobe. Tokom centraliziranja spiskova došlo se i do novih imena, prije svega onih ubijenih osoba koje su pred rat živjele u Bratuncu, a imale su dokumente u nekoj drugoj općini. Probleme u određivanju zvaničnoga broja ubijenih stvara i činjenica da su brojne žrtve, odlukom članova njihovih porodica, ukopane u porodična mezarja u bratunačkim selima.

Obraćajući se u ime porodica ubijenih bratunačkih civila Zejna Hodžić je pozvala međunarodnu zajednicu da kazni zločince te osigura mir u Bosni i Hercegovini:

-Krvava agresija na Bosnu i Hercegovinu prestala je, ali uništavanje naše zemlje nastavljeno je i u miru. Za četiri godine rata ubijen je svaki sedmi Bošnjak općine Bratunac. Ipak, mi smo smogli snage da se podignemo. Imali smo hrabrosti da se vratimo na svoja ognjišta, iako su nas sprječavali puškama i ratnohuškačkom politikom. Imamo vjere i znanja da se izborimo za opstanak i jačanje zajednice, ovdje u Bratuncu, ali i u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku… Došli smo ovdje da živimo u miru i toleranciji, – kazala je Zejna Hodžić.

BRATUNAC 2015

Bratunac je jedna od općina sa najvećim procentom stradalih Bošnjaka. U srebreničkom genocidu ubijeno je najmanje 2.300 osoba sa područja Bratunca.

BOSANSKA MEDIJSKA GRUPA

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: