Na dostojanstven način obilježena 26. godišnjica 2. Korpusa Armije RBiH

Spread the love
Menprom

Koordinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona ove godine se svojski potrudila da 26. godišnjica 2. Korpusa Armije RBiH bude obilježena na više nego spektakularan način. Moglo se to vidjeti još prije nekoliko dana kada je zvanično i počela manifestacija Dani 2.Korpusa Armije RBiH, kruna svega je današnja ceremonija i Svečana akademija održana u velikoj sali BKC-a Tuzla.

Reha Centar

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995.

Sve ratne zastave 2. Korpusa na jednom mjestu, svi generali, oficiri, policajci, borci, svi ujedinjeni u jednoj zajedničkoj želji, a to je da se sve ono što je u odbrani BiH dao Drugi Korpus i jedinice u njegovom sastravu otrgne od zaborava i prenese na pokoljenja koja dolaze i koja treba da znaju kako se branila Bosna i Hercegovina i ovaj region.

-Ako znamo da je 132 000 boraca prošlo kroz jedinice 2.Korpusa i ako znamo da je blizu 11 000 naših saboraca dalo svoje živote za odbranu BiH. Ako znamo da je danas 8 000 ratnih vojnih invalida i 460 dobitnika najviših ratnih priznanja, da je ovo Korpus koji ima tri narodna heroja, dovoljno govori o njegovoj veličini i snazi koju je imao, i obaveza nas živih je da uspomene na Drugi Korpus ponosno čuvamo i njegujemo u našem životu stalno to prenoseći na generacije koje dolaze, jer ako neko ovo zaboravi pitam se koji je sledeći belaj koji će nas zadesiti,- kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boraca TK.

Na svečanoj akademiji u BKC-u Tuzla predstavljene su i ratne zastave kao i brojni istaknuti borci za odbranu Bosne i Hercegovine koji su imali čast da ih ponosno nose do same dvorane.

Pored Federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Salke Bukvarevića, Svečanoj akademiji su još prisustvovali i najviši dužnosnici Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predstavnici boračkih organizacija općina i gradova Tuzlanskog kantona, te brojni građani.

M.T.

 

Komentari

Komentara