Na današnji dan se odbranilo Sarajevo ali i nezavisnost BiH

Spread the love
Rental Travel

Drugog maja 1992. godine odigrala se prva velika ratna bitka za glavni grad BiH. Snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH. Plan je bio da je zauzmu i eliminiraju tadašnje državno rukovodstvo sa Alijom Izetbegovićem na čelu. Slabo naoružani branitelji odbranili su tog dana Sarajevo, ali i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Toga dana  odigrana je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao „Bitka za Predsjedništvo Republike BiH“. Tog 2.maja 1992.godine opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, postala je  očigledna.

Odbranjeno je 2. maja Predsjedništvo BiH, toga dana je masa niških specijalaca opkoljena i zarobljena u Sarajevu i mnogi su poginuli u pokušaju da zauzmu institucije u Sarajevu.

titova

Tog 2. maja na sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, a u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić je bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države. Predsjednik Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u Dobrovoljačkoj ulici.

Branitelji u “tenama” odbranili glavni grad

Vojnicima JNA suprotstavili su se građani Sarajeva okupljeni u Teritorijalnu odbranu BiH i Specijalna jedinica MUP-a. Borbe su se vodile oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta.

“Toga dana počela je odbrana Sarajeva. Specijalci MUP-a i „momci u tenama “, hrabri momci, tako su dočekali agresora, da mu nije naum palo da sljedećih 40 mjeseci proba ući u grad” – kazao je Bakir Izetbegović, evocirajući uspomene na 2. maj 1992. godine

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati. Pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj se vide kako gore tramvaji. Tog 2. maja zapaljena je i zgrada Pošte, te je došlo do prekida komunikacija.

sarajevo2maj

U nekim izvorima se spominje kako je 2. maj ustvari dan kada je počela opsada Sarajeva. Međutim, opsada je počela mnogo ranije, u noći sa 4. na 5. april, kada je bivša JNA zauzela Sarajevski aerodrom, i uspostavila kontrolu na svim tačkama na kojima se moglo ući i izaći iz glavnog grada. Nakon odbijanja napada 2. maja, opsada Sarajeva je postala intenzivnija.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: