Na današnji dan krunisan je Ban Tvrtko I Kotromanić

Menprom

Stjepan Tvrtko I Kotromanić rođen je 1338. godine kao sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Sa samo petnaest godina (1353.), sjeo je na bosansko prijestolje, a kao ban je zemljomvladao do 1377. godine. 

Reha Centar

Za razliku od većine svojih prethodnika, Tvrtko I nije trpio konstantne prijetnje susjednih zemalja opstanku njegove zemlje, pa im se odlučno i uspješno suprotstavio.

Pohod na Crnu Goru okončao je osvajanjima teritorija sve do Kotora. Potom se okrenuo prema Srbiji i stigao do Sjenice u današnjem Sandžaku. U Milima (današnjim Arnautovićima kod Visokog – što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva) krunisao se kao ”Kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju”.

BOSANSKI KRALJ

Na današnji dan, 26. oktobra 1377. godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale, te je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije, te preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom, zajedno sa ostrvima te je na taj način pripojio Bosni Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar.

Bosna se za vrijeme njegove vladavine, razvila u ekonomsko – vojnu velesilu. Izuzetno razvijenim rudarstvom, Tvrtko je svoju zemlju načinio bogatom i kadrom da se godinama uspješno bori za svoju samostalnost.

Njegov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, bio je težak 16 grama i jedan je od najvažnijih simbola srednjovjekovne bosanske državnosti.

U posljednjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko je suočen s upadima Osmanlija u Bosnu, prvo u jesen 1386. godine, te u ljeto 1388. godine kod Bileće, kada Bošnjani na čelu s knezom Vlatkom Vukovićem pobjeđuju Osmanlije. Iz bitke na Kosovu Bošnjani se vraćaju bez dramatičnih gubitaka. Poslije Tvrtkove smrti 1391. godine ponovo nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana i opet ugarsko-bizantskim rivalstvom koje po ko zna koji put zavađa bosansko plemstvo. Ovo rezultira čestom promjenom bosanskih kraljeva, a i Ugarska također pokušava iskoristiti priliku u svojim pretenzijama na Bosnu.

Iznenada je preminuo 10. marta 1391. godine. Njegovo mjesto zauzeo je Stjepan Dabiša, ali s Tvrtkom je zauvijek nestala snažna srednjovjekovna bosanska država.

Tvrtko I je bio sahranjen u Crkvi sv. Nikole u naselju Mile kod Visokog.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: