Muzej 2. Korpusa Armije RBiH bi već od naredne godine mogao biti otvoren za javnost

Menprom

Povodom obilježavanja 29.godišnjice od osnivanja 2. Korpusa Armije RBiH, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona te boračkih organizacija i saveza posjetili su danas vojni muzej 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH u kasarnoj u Dubravama.

Menprom

Naime 2. pješadijski puk Oružanih snaga BiH baštini, čuva i njeguje tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata  kojeg je vodila Armija RBiH u čijem sastavu je bio i 2. Korpus kao jedan od najmnogoljudnijih, te korpus koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani BiH.

Ovaj muzej kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru raspolaže sa velikim brojem eksponata u vidu oružja, municije, uniformi, opreme i drugih sredstava koje su koristili pripadnici 2. Korpusa Armije RBiH na putu do slobode.

“Savez Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona je i ove godine nosilac aktivnosti kada je u pitanju godišnjica obilježavanja  2. Korpusa Armije RBiH a neizostavan dio te manifestacije je i obilazak muzeja koji se nalazi u krugu kasarne u  Dubravama, a koji će nadam se već od sljedeće godine biti otvoren za posjete civilnog stanovništva to nam je velika želja i radimo na tome a naša djeca, naši školarci će imati priliku da samo kroz jednu posjetu ovom muzeju nauče mnogo o toga što do sada nisu znali o herojskoj borbi pripadnika 2. Korpusa”, kazao je prilikom posjete muzeju Fahrudin Hasanović predsjednik Saveza RVI TK.

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović je također potvrdio da Vlada TK ulaže maksimalne napore kako bi iznašla rješenje da vojni muzej 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH bude otvoren za javnost te kako se nada da će se to dogoditi naredne godine kada 2. Korpus bude obilježavao svoj trideseti rođendan.

” Ovdje se zaista ima šta vidjeti a posebno je zanimljiv odjel u ovom muzeju koji tretira eksponate, odnosno oružja i oruđa sa kojima su se naši građani i naši narodi suprotstavili neprijatelju na samom početku izbijanja agresije na BiH”, kazao je ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović.

Na otvorenom prostoru muzeja sačuvani su originalni primjerci tenka, helikoptera, nekoliko minobacača i sl., dok zatvoreni prostor muzeja ima bogatu zbirku oružja uniformi ručnih granata zastava trofeja te obilje fotografija koje oslikavaju ratni put Armije RBiH.

Komentari

Komentara