Mr. Ramiz Salkić u povodu skupštinske rasprave o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija kod Prijedora

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS izdao je saopćenje u povodu rasprave najavljene na sjednici Narodne skupštine RS o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija kod Prijedora

Reha Centar

„U povodu neutemeljenih i potpuno oprečnih najava da će Koalicija Domovina neprincipijelno podržati stav Vlade bh. entiteta RS o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija, odnosno da je naš direktni interes da podržimo nastojanja kompanije „Arcelor Mittal“ da uveća svoj vlasnički udio u Rudniku, smatram važnim da se javnosti pojasni cijela situacija i naše stajalište. Interes Bošnjaka i Hrvata u ovome entitetu je da se sve poslovne aktivnosti provode u skladu sa zakonom i uz poštivanje temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Na temelju ovakvih naših stavova, u ovom trenutku je nerealno očekivati da poslanici Koalicije Domovina podrže bilo koju odluku Vlade bh. entiteta RS, posebno ne sumnjivu prodaju Rudnika željezne rude Ljubija. Razlozi za takav stav leže u diskriminatorskoj politici Vlade RS i Predsjednika, koju provode prema Bošnjacima i Hrvatima u RS. Ta diskriminacija je očigledna i na nju ukazujemo godinama, prije svega na polju obrazovanja, kroz negiranje bosanskoga jezika i prava na nastavu sa nacionalnom grupom predmeta, ali i u mnogim drugim oblastima. Aktualna Vlada finansira i veliča ratne zločince i njihove projekte, daje nazive ustanovama po imenima ratnih zločinaca, negira Genocid itd, tako da mi principijelno ne možemo podržavati takvu Vladu.

Sa druge strane mi očekujemo da kompanija „Arcelor Mittal“, koja upravlja Rudnikom željezne rude „Ljubija“, nema osnova smatrati da je naša odluka da ne podržimo prijedlog Vlade bilo kakva podrška njima, sve dok Menadžment kompanije „Arcelor Mittal“ ne promijeni svoj odnos prema logorašima i porodicama ubijenih logoraša. Ne treba zaboraviti da su u Rudniku „Ljubija“ tokom rata 1992-1995. godine bili organizovani logori za Bošnjake i Hrvate, u kojima su mučeni i ubijani a potom zatrpavani u masovne grobnice. „Arcelor Mittal“ je obećao još 2005. godine postavljanje spomen obilježja u Rudniku, ali to do danas nije dopustio. Mi tražimo da od rukovodstva ove kompanije da omogući dostojanstveno obilježavanje mjesta logora i ubijanja civila Prijedora, obilježavanje mjesta masovnihgrobnica Bošnjaka i Hrvata, kako to zahtijevaju udruženja i preživjeli članovi porodica ubijenih. Također, očekujemo da „Arcelor Mittal“ otvori prostor za upošljavanje značajnijeg broja Bošnjaka i Hrvata. Tek tada „Arcelor Mittal“ može očekivati našu podršku za njihovo povećanje vlasničkog kapitala u Rudniku Ljubija, naravno ukoliko se to provodi u skladu sa zakonom.

Svaka druga opcija bi bila zadovoljavanje sitnih ličnih i pojedinačnih interesa, a ne općeg nacionalnog interesa kroz kojeg građani mogu ostvariti svoja prava“, stoji u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika mr. Ramiza Salkića.

 

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Komentari

Komentara

Posted In: