Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS osudio agresivno negiranje Genocida u Srebrenici

Spread the love
Menprom

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS osudio agresivno negiranje Genocida u Srebrenici od strane srbijanskih funkcionera i nedopustivo falsificiranje historije

Reha Centar

U RATU JE UBIJENO PREKO 3.000 BOŠNJAČKIH CIVILA BRATUNCA

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS osudio je u srijedu 13. jula 2016. godine sve agresivnije negiranje Genocida u Srebrenici od strane srbijanskih funkcionera. Boraveći u Bratuncu Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Republike Srbije, na granici diplomatskog skandala je negirao postojanje Genocida u Srebrenici, dajući potom sebi za pravo da proziva Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništa Bosne i Hercegovine. Pored toga, nedopustivo je falsificiranje historije koje provode srbijanski funkcioneri, zajedno sa srpskim političarima iz Bosne i Hercegovine.

Tim povodom potpredsjednik Salkić dao je izjavu za medije:

-Nečuveno je da ministar susjedne zemlje dođe na teritoriju Bosne i Hercegovine i da on poziva predsjedavajućeg Predsjedništva ove zemlje da posjeti neko mjesto u Bosni i Hercegovini. Gospodin Vulin mora znati da je došao na teritoriju međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i da se treba ponašati u skladu sa diplomatskim normama, odnosno kao gost. On možda može pozivati nekoga u Srbiju, to je unutrašnja stvar te zemlje, ali opet on kao ministar ne može pozivati predsjedavajućeg Izetbegovića, jer korespondencija na nivou predsjednika država se vodi posebnim protokolima, a ne na takav način. Nažalost, Vulin je pokazao nepoštivanje institucija ove zemlje, šaljući kao visoki Vladin zvaničnik poruku da je to i stav Beograda. Također, on je uvrijedio sve nas i naše žrtve negirajući Genocid koji je dokazan i presuđen pred Tribunalom u Hagu. Šta više, predstavljajući Vladu Srbije, Vulin je pokušao potpuno minimizirati Genocid u Srebrenici. Kazao je da ništa manji zločini nisu počinjeni nad Srbima u Bratuncu. Radi istine koju treba znati i narod Srbije, moram gospodinu Vulinu kazati šta je istina i šta se dešavalo u Bratuncu. Od 17. aprila 1992. godine kada su u Bratuncu postrojene paravojne formacije iz Srbije, pa do kraja maja, u ovom malom bosanskom gradu ubijeno je preko 600 bošnjačkih civila. U zgradi osnovne škole „Vuk Karadžić“ osnovan je koncentracioni logor kroz koji je prošlo više od 800 bošnjačkih civila, od čega ih je ubijeno nekoliko stotina. U nekoliko sedmica su spaljena sva bošnjačka sela: Glogova, Hranča, Suha, Podčauš, Voljavica, Mihaljevići, Krasanpolje itd. Gdje god je došla srpska vojska Bošnjaci su nestajali, njihova imovina kamionima je odvezena u Srbiju, a sve džamije su spaljene i porušene. U etničkom čišćenju 1992. i u srebreničkom Genocidu 1995. ubijeno je više od 3.000 bošnjčkih civila Bratunca. To je istina o Bratuncu! To treba da znaju građani i u Srbiji i u Bosni. Ovdje su vojska i paravojne formacije iz Srbije ubijale civile i etnički očistili cijeli Bratunac. Sada Vulin i slični žele da ispričaju neku drugu priču. Ni jedna smrt civila i smrt nedužne osobe ne može imati opravdanje. Beograd treba priznati Genocid i iskreno se pokajati za sve što je uradio i što nije uradio kada je Genocid u Srebrenici u pitanju. To pokajanje je potrebno prije svega Srbima, kako bi prestali živjeti u zabludama i lažima koje im se plasiraju već četvrt stoljeća, kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

Komentari

Komentara

Posted In: