Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oštro osudio finansiranje haških optuženika iz Budžeta RS

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oštro je u ponedjeljak 6. juna 2016. godine osudio odluku Vlade RS da iz Budžeta ovoga entiteta sa 40.000 KM, tokom 2016. godine, finansira haške optuženike, među kojima Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Prva uplata na njihove račune već je izvršena u iznosu od po 1.280 KM svakoj osobi. Tim povodom potpredsjednik Salkić dao je izjavu za medije u kojoj stoji:

Reha Centar

-Nedopustivo je da Vlada bh. entiteta RS iz Budžeta, dakle našim novcem, finansira ubice i zločince. Budžet pripada svim građanima koji žive na području ovoga entiteta. Umjesto da Vlada pomaže žrtvama Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih optuženika za ratne zločine, ona daje novac onima koji su planirali ili činili zločine nad nedužnim civilima. Vlada RS je ovim činom još jednom ponizila sve žrtve Karadžićeve ideologije.

Također, pokazala je da u vremenu teške ekonomske krize i odlaska mladih ljudi sa prostora ovoga entiteta, ne vodi računa u generacijama koje dolaze. Tim novcem moglo se osigurati školovanje mnogim mladim ljudima ili otvoriti neko radno mjesto. Povratak u prošlost i pravljenje autoriteta od osoba koje stoje iza genocida i ratnih zločina, zabrinjavajuća je poruka koju nam šalje Vlada RS. Pozivam visokog predstavnika za BiH, gospodina Valentina Inzka, da reaguje i spriječi dalje trošenje budžetskog novca na haške optuženike, – kazao je Salkić.

On je pozvao premijerku Željku Cvijanović da poništi ovu odluku i zaustavi dalje isplate novca haškim optuženicima.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: