Mr. Ramiz Salkić: Očekujemo provođenje postojeće presude za Genocid

Spread the love
Rental Travel

U povodu Odluke Međunarodnog suda pravde u Den Hagu da odbaci Zahtjev za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije za Genocid, izjavu za medije dao je mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS:

Reha Centar

-Odbacivanjem zahtjeva za Reviziju tužbe i presude u predmetu u kojem je država Bosna i Hercegovina pred Međunarodnim sudom pravde tužila Srbiju za genocid, poraz je civilizacijskih vrijednosti savremenoga doba. Presuda iz 2007. godine potvrdila je da su jedinice Vojske RS i MUP-a RS počinile Genocid, te da država Srbija nije spriječila počinjeni Genocid.

Sa povijesnog stanovišta je zabrinjavajuće, čak zastrašujuće da su političke snage koje i danas čuvaju ideologiju na kojoj je Genocid počinjen, te štite rezultate Genocida (pri tome negirajući da je Genocig počinjen, uprkos konačnim presudama Međunarodnog krivičnog suda), blokiraju „legalnim“ putem sudski proces. Porazno je da mi sada imamo blokadu zemlje, zbog revizije, od ljudi koji podržavaju Miloševića ili Karadžića.

To je besmisleno! To čini situaciju u kojoj se Bosna i Hercegovina našla i Bošnjaci, kako narod nad kojim je počinjen Genocid, potpuno neshvatljivom i besmislenom. Da se nije moglo suditi, jer ne postoji saglasnost Predsjedništva. Sud je odlučio raditi u skladu sa političkim stavovima, a ne po argumentima i činjenicama. Političke snage iz bh. entiteta RS, zaustavile su svojevrsnim vetom provođenje revizije, smatrajući to svojom najznačajnijom pobjedom. Jasno je i zašto – kako bi se spriječilo procesuiranje i kažnjavanje za počinjene zločine protiv čovječnosti i Genocid.

Posebno zabrinjava da pokretanje revizije svojim odnosom spriječio i hrvatski član Predsjedništva BiH, dajući nam na taj način jedini odgovor na činjenicu da je RS etnički potpuno očišćena od Hrvata. Ako ubijanje hiljada ljudi, protjerivanje, rušenje bogomolja nije genocid i povijesna obaveza hrvatskih političara da to dokažu, da zahtijevaju sankcionisanje počinilaca, onda nam neko treba ponuditi objašnjenje o čemu se radi.

Ukoliko hrvatski političari ne žele da se bore za istinu i kažnjavanje zločina nad Hrvatima, to ćemo učiniti mi Bošnjaci, jer imamo obavezu prema svakom građaninu ove zemlje. Činjenica da su politički predstavnici srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, potpomognuti nekim političkim prestavnicima hrvatskog naroda, blokirali pokretanje revizije, ostaje kao povijesna mrlja u njihovom odnosu prema žrtvama i zločincima.

Međutim, ne treba zaboraviti da je postojeća presuda jasno kazala da su institucije bh. entiteta RS odgovorne za Genocid, a Srbija odgovorna što nije spriječila Genocid. Poslije Drugog svjetskog rata jedine tužbe za Genocid donijete su protiv Srbije i RS, te pojedinačne, protiv njihovih oficira za Genocid u zaštićenoj zoni UN Srebrenica. Smatram da je opstrukcijom pokretanja revizije presude propuštena povijesna prilikaza utvrđivanja višeg stupnja istine, a time i postizanja trajnog pomirenja na ovim prostorima.

Ovako ostaje gorka istina za povijest, da su se  Bošnjaci borili za utvrđivanje istine i kažnjavanje ratnih zlocinaca a da su prestavnici srpskog naroda bili protiv utvrđivanja istine i kažnjavanja ratnih zločinaca. Zahtijevajući zaustavljanje revizije presude srpski politički predstavnici prihvatili su tu presudu, prvi put kao validnu, a podsjetimo se, presuda je bila jasna: Genocid je počinjen, a počinili su ga Vojska RS i MUP RS. Očekujemo da se sada, kada su završene sve aktivnosti oko ovoga sudskog procesa, konačno počnemo baviti provođenjem ove presude. To je naša obaveza, kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

Komentari

Komentara