Mostovi iranskog grada Isfahana: Nijemi svjedoci drevne iranske arhitekture FOTO

Si-o-Se-Pol, i Pol Hadžu

Menprom

Si-o-Se-Pol, također poznat kao most Allahverdi Khan, jedan je od jedanaest mostova u Isfahanu koji prelaze rijeku Zayandehrud. Najpoznatiji je most u Isfahanu zbog svoje veličine, središnjeg položaja i istaknute arhitekture. Most je središte gradskog noćnog života koji privlači kako Irance tako i strane turiste.

Reha Centar

Most je izgrađen između 1599. i 1602. godine za vrijeme vladavine šaha Abasa. Proces izgradnje kontrolirao je šahov kancelar, Allahverdi Khan Undiladze – otuda i drugo ime mosta.

Godine 1598. šah Abbas premjestio je prijestolnicu svog Carstva iz Qazvina u Isfahan – dijelom zbog blizine rijeke Zayandehrud, koja je dala život i hranu gradu.

Čak pet od jedanaest mostova izgrađeno je tijekom safavidske ere kao način prelaska rijeke. Tijekom 400 godina povijesti mosta rijeka je presušila, ali je Si-o-Se-Pol našao druge namjene. Bilo je to mjesto za večernje šetnje, javna okupljanja, događanja, osmatračnica za regate i druge vodene sportove.

Drugi most koji ovdje svakako morate posjetiti je Most “Pol Hadžu”, sagrađen oko 1650. godine za vrijeme vladavine Šaha Abasa II, graditelja čuvenih džamija i palata u Isfahanu. Ovaj most ima 23 lukova, dug je 133 metra a širok 12 metara, i jedan je od najboljih primjera perzijske arhitekture na vrhuncu safavidskog kulturnog uticaja u Iranu.

Komentari

Komentara