Mladi Unije socijaldemokrata Tuzla pokrenuli peticiju za “Bolji život”

Spread the love
Rental Travel

Oktroisani Ustav Bosne i Hercegovine, danas, u okolnostima jačanja planetarne povezanosti de iure i de facto čini jedan anahronizam koji kao takav predstavlja skoro pa nepremostivu prepreku za one građane Bosne i Hercegovine koji nemaju, možda i ne žele alternativnu domovinu.
Glavni nedostatak Ustava Bosne i Hercegovine leži u njegovoj nemogućnosti adekvatnog odgovora na  pitanja koja mu postavlja društvena dinamika usljed zloupotrebe ustavnih instrumenata za zaustavljanje svih oblika pravnih inicijativa, što rezultira dodatnim kažnjavanjem onih građana koji su ionako iznijeli najteži teret u proteklih dvadesetak godina.

Reha Centar

UNIJA
Nepravda ili nelogičnost se krije u tome što lica koja imaju alternativne države i odgovarajuće pasoše, a kojima prosperitet i progresivnost naše zemlje ne čini prioritet je kroz gore pomenuta ustavna rješenja data mogućnost blokiranja svih povoljnih inicijativa koje su potencijalno pozitivne u pogledu poboljšanja životnog kvaliteta građana Bosne i Hercegovine, ukoliko ne predstavljaju lični interes tih lica.
Kao mladi Unije socijaldemokrata Tuzle smatramo nedopustive okolnosti u kojima je većinski dio građanstva Bosne i Hercegovine direktno diskriminisan, a da niko posebno ne spominje ovu pojavu.
Štura šutnja domaćih političkih moćnika, koja vlada po ovom pitanju, u Evropi, kontinentu koji je oduvijek prednjačio u pogledu zaštite osnovnih ljudskih prava, stvorila je izolaciju stanovništva Bosne i Hercegovine koji imaju „samo“ bosanskohercegovački pasoš, ukoliko imamo u vidu da je Hrvatska punopravan član Evropske unije i da je Srbija poželjan partner u tim krugovima.

Želimo skrenuti pažnju na pojavu izolacije bosanskohercegovačkog stanovništva bez alternativne države!  Ujedno zahtijevamo od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da konačno napravi prijeko potrebne korake koji bi donekle izjednačili putne isprave Bosne i Hercegovine  sa putnim ispravama drugih zemalja pred kojima se ne nalaze prepreke administrativnog karaktera u državama domaćinima! Neophodno je da međunarodna zajednica stvori poseban osjećaj za ovu problematiku koju je nametanjem Ustava Bosne i Hercegovine sama i kreirala!

U nastavku se nalazi link za online peticiju koja će nakon određenog broja skupljenih potpisa  biti dostavljena nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine i putem koje želimo pokazati kako građani Bosne i Hercegovine ne žele živjeti u jednom rezervatu!

LINK:   www.onlinepeticija.com/ja_nemam_alternativnu_domovinu

S poštovanjem,

Organizacija mladih Unije socijaldemokrata Tuzla

Obrada tekst i foto: Merisa T

Komentari

Komentara