Mladi Tuzlaci na protestnom okupljanju na Kapiji poručili: Lažne priče, lažne knjige, lažni ljudi… Ugledaj se Srbijo na nas

“Mi sa ovog mjesta ponovo poručujemo da nikad iz ovog grada nije otišla poruka da je narod Srbije kriv za ovaj zločin, kriv je pojedinac, nalagodavac zločina Novak Đukić.”, zaključio je Hurić.

Rental Travel

na inicijativu Vijeća mladih Tuzle danas je na Kapiji upriličeno protestno okupljanje građana Tuzle koji su došli iskazati svoje nezadovoljstvo i ogorčenost nedavnom promocijom knjige Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija-režirana tragedija”, koja je održana u Media centru “Odbrana” u Beogradu 5. novembra ove godine.

Reha Centar

veliki broj građana, posebno mladih Tuzlaka je sa ovog mjesta poručio da ni tri ni više puta izgovorena laž ne može i neće postati istina, jer upravo istina stanuje u ovom gradu, jer se upravo samo sa istinom Tuzlaci bore za pravdu svojih ubijenih i ranjenih na Tuzlanskoj kapiji 25 maja 1995. godine kada je agresorskom granatom sa položaja Vojske RS-a sa Ozrena ubijena 71 mlada osoba a više od 150 ih je ranjeno.

Adi Selman, iz Upravnog odbra Vijeća mladih Tuzle kaže kako nisu mogli da šute. Uputili su zvanični zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

“Uputili smo zahtjev da se zvanično ograde od ove sramne knjige i da konačno isporuče Novaka Đukića, ukoliko zaista žele da gradimo dobrosusjedske odnose.”, kaže Selman. On smatra da ova knjiga nije ništa drugo nego režiranje historije i to podržane od državnih institucija Srbije. “Srbija je zemlja koja je već godinama sigurna zona za Đukića. On se u njoj kreće, spava, sanja i budi, iako je osuđen čovjek u susjednoj BiH.”, ističe Selman.

Edin Hurić, predsjednik Udruženja ”25. maj” iz Tuzle kaže da ovo nije prvi put da se Kapija javno proziva od strane srbijanskih vlasti.

“Po ko zna koji put mi govorimo da Novak Đukić nije osuđen zato što se nekome prohtjelo, nego na osnovu materijalnih dokaza. Ja pozivam na ovaj način Aleksanda Vučića i pitam ga da li on podržava ratne zločince koji šetaju slobodno ulicama.”, kaže Hurić. On ističe da je kriv pojedinac, a ne čitava država ili narod.

“Mi sa ovog mjesta ponovo poručujemo da nikad iz ovog grada nije otišla poruka da je narod Srbije kriv za ovaj zločin, kriv je pojedinac, nalagodavac zločina Novak Đukić.”, zaključio je Hurić.

“Dosta je više!Glumimo dobrotu, finoću, gostoprimstvo. Šta se krije iza svega toga? Lažne priče, lažne knjige, lažni ljudi… Ugledajte se Srbijo na nas, ljude velikog srca, velike duše. Ne zaboravite da i vaša djeca puštaju suzu nad žrtvama naše djece. Dokažite istinu, pišite istinu ako imate hrabrosti. Mi jesmo i mi ćemo je pisati.”, istakla je na kraju skupa  Zineta Hidanović, majka poginulog 15-godišnjeg dječaka Alena.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara