„Mladi educiraju mlade“ – STOP raku grlića materice

Spread the love
Rental Travel

Nakon uspješno obilježene Evropske sedmice prevencije raka grlića materice, projekat se nastavlja dalje. Učešće u velikom projektu evropskih razmjera i ovoga puta uzet će i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS”, koje će kroz edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama, uz superviziju ljekara sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, dati svoj doprinost u edukaciji i podizanju svijesti o putu nastajanja, zaštiti, kao preventivnim mjerama u sprečavanju nastanka ove teške maligne bolesti.STOP RAKU GRLIĆA MATERICE – humanitarna akcija organizovana od strane Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

Reha Centar

Predavanja će se održati u terminu 08., 09., 10.03.2016. u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona:

TUZLA:

  • Osnovne škole / 08.03. / OŠ Novi Grad, OŠ Sjenjak, OŠ Jala u 10:00 h
  • Srednje škole / 08.03. / Gimnazija Meša Selimović, Gimnazija Ismet Mujezinović, Srednja Medicinska škola Tuzla u 12:00 h

08.03. / Behrambegova medresa u 14:00 h

10.03. / KŠC u 10:30 h

Kalesija:

  • Osnovna škola Kalesija / 09.03. / u 10:00 h
  • Mješovita srednja škola Kalesija / 09.03. / u 12:00 h

Lukavac:

  • Osnovna škola Lukavac Grad / 09.03. / u 10:00 h
  • Gimnazija / 09.03. / u 12:00 h

Živinice:

  • Druga osnovna škola Živinice / 09.03. / u 10:00 h

Srebrenik:

  • Prva osnovna škola Srebrenik / 09.03. / u 10:00 h

Živinice, Srebrenik, Teočak / 09.03. / Mješovite srednje škole u 12:00 h

Banovići / 08.03. / Osnovna škola Banovići u 10:00 h / Srednja škola u 12:00 h

Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije kao i senzibiliziranje stanovništva na nužnost primarne i sekundarne prevencije raka grlića maternice, učinkovitija zaštita od spolno prenosivih infekcija, sveobuhvatnije provođenje vakcinacije te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom – pravi je put ka unaprijeđenju reproduktivnog zdravlja žena i spašavanju brojnih života. Rak grlića maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti kod žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U BiH od toga svake godine obolijeva više od 300 žena i umre ih, nažalost, preko 100.

Pored jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni dostignutom razinom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Zbog relativno visokog stepena obolijevanja od raka grlića maternice, čestog početka razvoja u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg hroničnog toka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih porodica, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, rak grlića maternice značajan je i javnozdravstveni problem.

Kontakt:

– prof. dr. Dženita Ljuca (načelnica Klinike za ginekologiju i akušersto UKC Tuzla) – 061 168 808

Edukativni video: https://www.youtube.com/watch?v=97I7F0XoAUU&feature=youtu.be

M.P.

Tuzla, mart 2016.                                                                                      Predsjednik US „MEDICUS“

                                                                                                                            Bećirović Emir

aktuelno.ba

Komentari

Komentara