Miting podrške palestinskom narodu na Trgu slobode u Tuzli

Spread the love
Menprom

U prisustvu oko stotinjak građana Tuzle te nekolicine  studenata iz Palestine koji studiraju u ovom gradu, na Trgu slobode u znak podrške palestinskom narodu a zbog odluke  američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela održan je miting podrške palestinskom narodu s kojeg su poslane poruke mira, tolerancije, zaštite vladavine prava ali i poruka američkom predsjedniku da on ne može davati ono što nije njegovo te da je Jerusalem glavni grad Palestine.

Reha Centar

Ovaj skup organizirala je Mirovna aktivistička grupa, uz pomoć studenata palestinskog porijekla.

“Došli smo danas ovdje da mirno protestujemo protiv odluke američkog predsjednika Trumpa koja je zlonamjerna i podla i koja samo produbljava sukobe i nije u interesu mira. Tražimo poštivanje historijskih činjenica i svetog grada Jerusalema “,  poručio je student Medicinskog fakulteta u Tuzli Mohammad Mosleh.

Mosleh još podsjetio da je Jerusalem važan grad i za muslimane i za hrišćane, ne može pripadati samo jevrejima, da su ime ovom gradu koji je u historiji imao više naziva dali upravo Palestinici.

Ramiz Berbić iz Mirovne aktivstičke grupe izrazio je svoju zahvalnost onima koji su došli na Trg slobode kako bi podržali palestinski narod.

” Neko je sebi uzeo zapravo da primjeni zakon sile i zakon jačeg da može ubijati kako on hoće i kako želi ovdje smo se okupili da se suprotstavimo zlu nasilju i tiraniji bilo koga i bilo gdje u svijetu pa tako i nasilja nad palestinskim narodom, i da iskažemo svoje negodovanje protiv odluke američkog predsjednika o proglašenju Jerusalema glavnim gradom  Izraela jer je takva odluka neosnovana ,neutemeljena pa je samim tim huškačka i nasilnička”, naglasio je Berbić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara