Mislite pozitivno, budite zdraviji, uspješniji i veseliji

Menprom

Pozitivna misao! Šta je to pozitivna misao, koliko ima uticaja na nas, na naš život, na našu okolinu?

Reha Centar

Da li je pozitivna misao naša vrlina ili mana?

Svi mi volimo pozitivne osobe, pozitivne stvari, jer to okruženje čini da se i mi sami bolje osjećamo. Pozitivna misao u svakom slucaju je jako dobra, jer pozitivnim razmišljanjem privlačimo pozitivnu energiju, pozitivne događaje, te osobe oko nas se bolje osjećaju, te ih sva ta pozitivna energija privlači jos više nama.

Piše: Faruk Imamović

Da li je loše previše biti pozitivan, jer nam to ponekad stvara iluziju našeg uspjeha, odnosno mogućeg uspjeha i optimizma. Vjerovatno ste se susretali sa osobama, koje su sigurne u sebe i vjeruju u svoj uspjeh, naprosto su zaslijepljeni tom mišlju da će uspjeti. Ali…, šta vi zapravo vidite i mislite o tim osobama.

Da li stvarno vjerujete u uspjeh te osobe ili je tek onako bodrite, nevjerujući u njen uspjeh. Istina, ponekad previše samopouzdanja i optimizma može da nam naškodi, jer smo ponekad ubjeđeni da smo upravu i da imamo odogovor za sve probleme, te da nas niko i ništa neće i ne moze smesti sa našega puta.

djevojka

Ali, šta ako stvarno idemo u pogrešnom pravcu, neslušajući kako nas okolina upozorava da idemo u propast i beznađe. Šta ako stvarno gubimo kontrolu nad svojim ciljem, te sebi stvaramo samo priviđenje našeg uspjeha i cilja, te pred nama stoji ništa drugo do obična iluzija.

Kakogod…pozitivna misao, privlači pozitivnu energiju, dok negativna misao privlači negativnu energiju, stoga zastanite na trenutak i malo razmislite…

Primjetili ste da nema osobe, a da mu u životu uvijek cvjetaju ruže, ne takva osoba ne postoji, to je samo bajka. Ali, da bi smo postigli tako nešto, moramo da se borimo za svoje ciljeve, za svoju riječ, moramo da kazemo jasno i glasnu svoju misao, te težimo da budemo uvijek pozitivni u svakome trenutku.

Znam, svi mi imao dobrih i loših dana, bježimo od problema, bježimo od sebe, želimo da odustanemo od svega, čak postajemo i suicidni, ali to je nasa svakodnevnica, to ne smije da nas sputava i kloni sa našeg puta ka uspjehu i radu onoga sto želimo i volimo. Moramo da istrajemo do kraja u svemu, uvijek će biti onih koji će na svaki način nastojati da nas sklone, ponize, omalovaže, ogovaraju, te na svaki mogući način unište i psihički i fizički.

Da, to može poprilično da nas povrijedi i uništi, možemo se zbog toga osjećati jadno i beskorisno. Ali, to ne smije da vas obeshrabi da nastavite dalje uzdignute glave, jer time će te ih još više pobijediti, jer niste poklekli, jer ih se ne bojite, jer ste spremni da se borite i uhvatite u koštac sa svim problemima.

Ti si ono o čemu razmišljaš. Stoga razmišljaj pozitivno. Ako sebi u glavi stvoris sliku svoga uspjeha, i slijediš svoje snove, te težis ka ostvarenju istoga, to ćeš i postati.

djevojka

Svi mi imao moć izbora, odaberimo zdravlje i sreću, ponašajmo se prijateljski ili neprijateljski, sve zavisi od nas samih. Budite veseli, prijateljski nastrojeni i dopadljivi, cijeli svijet će vam uzvratiti istom pozitivnom vibrom. Tuđa vas ogovaranja ne smiju povrijediti.

Pokušaj na svaki mogući način da odbijes te misli, da ih blokiras, a biraj samo one dobre i pozitivne zbog kojih ćeš se dobro osjećati, zobg kojih će se osobe oko tebe bolje osjećati.

Nemojte biti negativni, te govoriti, “ja ne mogu ovo ili ono, izgubit cu ovo ili ono”. Najlakše je odustati, prebacivati krivicu na druge osobe ili okriviti trenutne okolnosti. Borite se za to, ako smatrate da vam pripada, jer naša podsvijest to neshvata kao šalu, vec kao našu puku realnost, te tu misao i stav sprovodi u djelo.

Kakva nam je misao, takav nam je i život. Naš um nije zao i loš, samo zavisi kako ga upotrebljavamo. Koristimo ga kako bi liječili druge i osmijehom ih nadahnuli za bolje sutra. Razmisljajte sa stanovišta istine i načela životnih pravila, ne sa stanovišta straha i neznanja.

Nemojte se bojati nepoznatog, krenite hrabro u nepoznato, jedino će te na taj način savladati sve svoje strahove i zadovoljiti svoju znatiželju, te se popeti za još jednu stepenicu više za još jedno iskustvo, bilo ono pozitivno ili negativno.

Ne dopustite da neko drugi misli za vas, slijedi svoje misli i donosi svoje vlastite odluke. Svi imamo sposobnost da biramo, “ovo hoću, ovo neću..”, stoga odaberimo, zdravlje, ljubav, sreću, odaberimo pozitivan zivot.

duh

Usmjerimo pozitivne misli u sve što radimo i želimo i imat ćemo i pozitivan ishod, dobit ćemo ono što želimo i volimo. Što god naša svijest i naš um vjeruje da je istina, um će to i prihvatiti, te dovesti do ostvarenja.

Vjerujte u dobru sreću i sve blagodati života. Budite sretni što ste zdravi i živi, što imate svoju porodicu i svoje bližnje, koji će vam pružiti svoju ljubav, utočište, rame za plakanje i podršku u svim predstojećim životnim izazovima i preprekama.

I jos nesto za kraj…

‘Sad’ si gore, sad’ si dole,

sad’ te mrze, sad’ te vole,

al’ digni svoj pogled gore,

te smiješi se svemu tome…

optimizam

…’ I zapamtite! Pozitivna misao čini čuda! Nema predavanja, uzdignute glave kročite naprijed, radite marljivo dan i noć i ostvarite svoje snove, uz pozitivan stav i pozitivnu misao, jer za svaki uloženi trud postoji i zaslužena nagrada.

(Piše: Imamović Faruk/Aktuelno)

Komentari

Komentara