Mirni protesti u Tuzli: Svima nam treba istina o Srebrenici, a majkama podrška

Spread the love
Menprom

Mirni protesti Majki Srebrenice održani su i danas u Tuzli u znak sjećanja na strašne zločine i genocid počinjen jula 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice.

Reha Centar

Podrška majkama Srebrenice nije izostala ni danas pa su tako u Tuzlu organizovano doputovale i aktivistkinje Medžlisa islamske zajednice Banovići i Doboj  Istok.

“Došli smo ovdje da iskažemo svoju podršku majkama Srebrenice, to je najmanje što možemo u ovim teškim trenutcima učiniti za njih kada u svojim poznim godinama još uvijek tragaju za kostima svojih najmilijih. Naša podrška nikada neće izostati jer svijet zaslužuje istinu o Srebrenici, jer samo istina može pomoći da se ovako zlo više nikada i nikome ne ponovi”, kazala nam je Nura Mujadić – Delić, jedna od koordinatorica za pitanja žena Medžlisa IZ Banovići.

“Trudimo se maksimalno biti uz majke Srebrenice jer smo duboko svjesne svog majčinstva, majka koja rodi dijete najbolje razumije majku koja izgubi dijete posebno je teško kada izgubite veliki broj članova svoje porodice i familije. Došli smo danas i u buduće planiramo dolaziti kako bi pružile podršku ovim napaćenim majkama kako bi i one i njihovi nevino ubijeni našli smiraj za svoje duše “, kazala nam je Emina Salihović iz Banovića.

“Lamija Vatrić- Mehmedić ispred Asocijacije žena MIZ Doboj Istok je također naglasila da je počašćena danom u kojem može biti uz majke Srebrenice. “Moramo dolaziti na skupove podrške majki Srebrenice jer istina treba svima nama, a majkama podrška”, kazala je kratko za naš portal Lamija.

“Gubimo polako nadu ali ne i vjeru da ćemo jednoga dana ipak pronaći i preostalih 1300 nestalih Srebreničana za kojima još tragamo. Nema niko pravo prestati tražiti kosti naših ubijenih jer bi to onda bio sraman čin i poraz za čovječanstvo. Imamo pravo na istinu i za nju ćemo se boriti dokle god postoji i jedna živa majka Srebrenice”, kazala je Hajra Ćatić predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Komentari

Komentara