Mirni protesti “Majki Srebrenice” u Tuzli: Pa zar je previše to što tražimo pravdu i kosti svojih ubijenih

Spread the love
Rental Travel

Majke Srebrenice su i ovog 11 og u mjesecu održale mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se u Srebrenici dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Problemi sa kojima se suočavaju Majke Srebrenice uglavnom isti, sporost ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, nekažnjavanje ratnih zločinaca , provokacije…

Reha Centar

“Nećemo prestati upozoravati na genocid koji se dogodio u Srebrenici, nemamo pravo odustati, zbog istine, zbog pravde, zbog ljepše budućnosti za sve sadašnje i buduće generacije, ja još uvijek tražim svoga sina i ove majke sve ovdje traže isto, sinove, muževe, pa zar je puno  to što tražimo.!? – izjavila je Hajra Ćatić predsjednica udruženja “Žene Srebrenice”.

“Sve je manje identifikovanih tijela ubijenih Srebreničana, do sada je za dženazu u Potočarima 11. jula ove godine identifikovano tek oko 30 posmrtnih ostataka, pa koristim i ovu priliku da pozovem sve majke da se odazovu pozivima za identifikaciju i pomognu da se oko 200 posmrtnih ostataka koliko trenutno ima u Komemorativnom centru identifikuje i dostojno sahrani, dodala je još Hajra Ćatić.

Hajra Ćatić

Podrša majkama Srebrenice od raznih udruženja i organizacije ni ovaj put nije izostala, pa su tako danas uz njih bila brojna udruženja žena iz Lukavca, Živinica, ali i Busovače i drugih bh gradova, kao i predstavnici Saveza Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

Fahrudin Hasanović

“Danas smo ovdje da kažemo jasno majkama Srebrenice da uvijek imaju podršku nas preživjelih boraca, ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, došli smo da se solidarišemo s njima na istom putu i da im pomognemo u borbi za istinu koja nam je svima prijeko potrebna. Kada se desi ubistvo jednog nedužnog čovjeka u zemljama zapada o tome bruje svi mediji a napomene radi na sutrašnji dan 12 og aprila u dvorištu osnovne škole u Srebrenici ubijenio je oko 100 ljudi a preko 70 ostalo doživotno invalidi i o tome se jako malo zna. Svaki nedužan život je vrijedan pa i naš  svaki zločin je za osudu pa osudite ga, ma gdje bio i ko ga je počinio”- izjavio je Fahrudin Hasanović predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

 

R.T.

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: